fbpx

Comisia Europeană avertizează România să pună capăt exploatării forestiere ilegale

 Comisia Europeană avertizează România să pună capăt exploatării forestiere ilegale

Imagine simbol/hotnews.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Comisia Europeană face un prim pas pentru deschiderea procedurii de infringement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri, trimițând o scrisoare de punere în întârziere, prin care acordă autorităților o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii neregulilor identificate, scrie Europalibera.org.

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, Pachetul de acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor din luna februarie, una dintre decizii fiind de a trimite României o scrisoare de punere în întârziere, prin care îndeamnă autoritățile să pună capăt exploatării forestiere ilegale.

Potrivit Comisiei Europene, autoritățile naționale „nu au fost în măsură” să verifice operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare.

„Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu”, a anunțat Comisia Europeană.

Alte nereguli constatate de Comisia Europeană:

– există deficiențe legate de accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor.
– unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările.

„Prin urmare, Comisia a decis astăzi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat”, mai spune Comisia.

Comisia Europeană îndeamnă România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice firmelor să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.

Prin pachetul periodic de decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană continuă demersul juridic împotriva statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul legislației UE.

În cazul în care autoritățile naționale nu transmit la termen măsurile solicitate prin scrisoarea de punere în întârziere, Comisia poate trimite un aviz motivat, o solicitare oficială de a se conforma legislației UE.

Dacă statul membru continuă să nu se conformeze, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!