Marea Neagră, în prag de dezastru ecologic. Nava eșuată, cu 3.000 de tone de uree, a început să se scufunde
Marea Neagră este amenințată cu un dezastru ecologic. Nava cu 3.000 de tone de îngrăsământ chimic care a eșuat în dreptul țărmului bulgăresc pe 20 septembrie a început să se scufunde. Autoritățile din Bulgaria au încercat de a aproape o lună să o stabilizeze și să-i descarce încărcătura, dar nu au reușit. Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin, a declarat într-o intervenție la Digi24, că există riscul ca nava să se rupă, în contextul actual, al vremii nefavorabile. “Un lucru bun este faptul că cele 23 de tone de carburant au fost evacuate din navă, astfel încât a fost eliminat total riscul contaminării cu hidrocarburi a apei mării”, susține expertul.
“Nava este eșuată din luna din luna septembrie, deși ea încă se vede la suprafață pentru că adâncimea în zonă nu este extrem de mare. Se așteaptă, știm de la colegii din Bulgaria, care ne-au relatat că se așteaptă condiții favorabile pentru a începe descărcarea navei. Din fericire, cele 23 de tone de combustibil au fost evacuate, acest lucru este un aspect pozitiv, având în vedere că există riscul de rupere a navei. Ea a ajuns să stea practic pe teren solid, pe fundul apei, bătută mereu de valuri și de vânt. Există acest risc, însă a fost eliminat totuși riscul contaminării apei cu hidrocarburi a apei mării. Cantitatea de uree în schimb ar fi foarte mare”, a spus biologul, la Digi24.
Răzvan Popescu Mirceni a explicat și ce s-ar întâmplat dacă îngrășământul chimic ar ajunge în Marea Neagră.
“Pe o suprafată de 1,5 km pătrați în primă fază va exista o mortalitate de masă a microorganismelor fixate de substrat. Ulterior din zonă va exista un focar de generare a proceselor de înmulțire a algelor microscopice, care consumă cel mai mult această substanță. Practic, în 3-4 săptămâni se încheie ciclul și aceste alge se descompun, consumând oxigenul din masa apei, ceea ce va provoca mortalitatea organismelor din imediata vecinătate”, a mai explicat expertul.
Autoritățile bulgare spun că speră să poată intra în cala navei pentru a scoate ureea, dar operațiunile sunt îngreunate de vremea rea.
“Sala motoarelor este inundată. Există găuri în carena navei. Vaporul nu mai poate fi salvat, pot fi luate doar măsuri pentru recuperarea proprietății scufundate”, a anunțat Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.
O navă cu 3.000 de tone de îngrășământ a eșuat pe coasta bulgară pe 20 septembrie
O nava de marfă numită Vera Su, coordonată de un echipaj turc și care naviga sub pavilion panamez, a eșuat pe coasta bulgară în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra pe 20 septembrie. Aceasta transportă o cantitate mare de compuși chimici, iar cele peste 3.000 de tone de uree aflate la bord ar putea provoca o catastrofă ecologică în Marea Neagră, transformând unul dintre cele mai importante habitate naturale ale Europei într-o zonă lipsită de viață.
Ureea este folosită ca îngrășământ în agricultură, dar odată ce intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care emit toxine ce afectează viața marină.
Experții au avertizat că acest lucru ar distruge bogatele habitate marine ale delfinilor, a păsărilor protejate de lege și a altor specii din Marea Neagră.
Timp de șase zile după accident, autoritățile bulgare nu au luat nicio măsură pentru salvarea navei, deși vremea a fost favorabilă pentru o operațiune de salvare.