fbpx

„Mucilagiul marin” riscă să ajungă în Marea Neagră, după ce în Marea Marmara a redus drastic diversitatea peștilor

 „Mucilagiul marin” riscă să ajungă în Marea Neagră, după ce în Marea Marmara a redus drastic diversitatea peștilor

„Mucusul de mare” se răspândește în Marea Marmara, la sud de Istanbul Foto: Profimedia

Susține Ecopresa, distribuie!

„Mucilagiul marin” care a invadat recent coastele turce ale Mării Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee, ameninţă să se transforme într-un dezastru ecologic regional, au avertizat biologi turci, relatează joi dpa și Agerpres.

Substanţa vâscoasă, cunoscută sub numele de “mucilagiu marin” sau “mucus de mare”, a acoperit coastele Istanbulului şi a altor mari centre urbane de la Marea Marmara la începutul lunii mai. Ea este produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme care sufocă viaţa marină, notează dpa.

Este “doar o chestiune de timp” înainte ca mucilagiul din Marmara să se extindă către Marea Neagră şi Marea Egee, a declarat pentru dpa hidrobiologul Levent Artuz.

Echipa condusă de Artuz, formată din aproape 20 de experţi, a monitorizat 450 de locaţii din Marea Marmara de la începutul anului 2021, înainte ca substanţa lipicioasă să se răspândească pe o suprafaţă întinsă a mării.

“Catastrofa provocată de om” este rezultatul a zeci de ani, exacerbată de deversarea necontrolată de materiale industriale şi deşeuri menajere în apă şi a slăbit “ireversibil” ecosistemul Mării Marmara, a mai spus Artuz.

Artuz a avertizat că mucilagiul nu se poate descompune din cauza lipsei de oxigen din Marmara.

“Este pe cale să devină o problemă internaţională, un coridor biologic poate transporta substanţa rapid”, a mai spus el, cerând ţărilor învecinate să ia măsuri de precauţie.

Ţările de coastă precum Rusia, România şi Grecia ar trebui să-şi coordoneze eforturile pentru a reduce la minim o poluare excesivă a mării, a mai spus Artuz.

Mucilagiul a redus deja drastic diversitatea peştilor din Marea Marmara în doar un an de zile. „Numărul de specii dintr-o singură staţie a scăzut la 20 de la 200 anul trecut, 60% din specii au dispărut”, a adăugat Artuz.

Acesta este cea mai gravă situaţie din 1954, când biologii au început pentru prima dată să monitorizeze Marea Marmara, a mai spus Artuz. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!