fbpx

OMS lansează o campanie despre cât de tare poluează tutunul mediul înconjurător

Susține Ecopresa, distribuie!

De Ziua Mondială fără Tutun, care este marcată astăzi, Organizația Mondială a Sănătății lansează campania globală „Tutunul: Amenințare pentru mediul nostru”, prin intermediul căreia își propune să sensibilizeze publicul cu privire la impactul asupra mediului înconjurător al întregului ciclu de viață al tutunului: de la cultivare, producere, distribuire, comercializare, consum, până la deșeurile toxice pe care le generează.

De asemenea, prin această campanie OMS le oferă consumatorilor un motiv în plus de a renunța la orice produs ce conține tutun.

Potrivit Ministerului Mediului, țigările pot fi considerate atât dușmanul oamenilor, cât și al mediului înconjurător.  Atât aerul, cât și solul sunt poluate de către fumători. Pentru cultivarea tutunului se folosesc foarte multe pesticide și substanțe chimice. Toxinele din culturile de tutun au nevoie de peste 25 de ani pentru a fi complet absorbite. În tot acest timp, solul este nefertil și nu poate fi folosit pentru nimic altceva. Pentru ambalarea a 3.000 de țigări este sacrificat un copac.

Acestea sunt doar câteva aspecte care ar trebui să motiveze fiecare fumător să renunțe la acest viciu. Tocmai de aceea, înainte de a aprinde o țigară, ne vom gândi la câți oameni mor în acea secundă de la țigări, câți copaci sunt tăiați, câte soluri sunt afectate și la câte alte lucruri am renunțat pentru a cumpăra încă un pachet pe zi. Plus la toate, tolerăm industria tutunului care obține profit prin distrugerea mediului. Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră.”, scrie într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Combinatul de Tutun SA „Tutun-CTC” din Chișinău este cea mai mare întreprindere care are activitate de prelucrare industrială a tutunului, comercializarea angro a tutunului fermentat, fabricarea și comercializarea angro a produselor din tutun. Combinatul deține autorizația pentru emisii a poluanților în atmosferă cu termenul de valabilitate până pe 26.11.2023 și Inventarul emisiilor de poluanți în aerul atmosferic, eliberat de Agenția de Mediu.

Conform inventarului, pe teritoriul Combinatului de Tutun SA „Tutun-CTC” sunt 84 de surse de poluare, inclusiv 56 organizate şi 28 neorganizate. Mărimea plății calculate pentru emisiile de poluanți în aerul atmosferic constituie 2627 lei pe an.

Ministerul Mediului consideră că măsurile care se impun a fi luate pentru reducerea impactului tutunului asupra mediului înconjurător sunt: susținerea acțiunilor privind interzicerea materialelor plastice de unică folosință, care includ mucuri de țigări, pungi de tutun fără fum și deșeuri electronice, creșterea gradului de conștientizare cu privire la tacticile de „camuflaj verde” sau de „spălare ecologică” aplicate de industria tutunului, impunerea principiului Responsabilității extinse a producătorilor (REP) pentru industria tutunului în scopul acoperirii eliminării deșeurilor de tutun și aplicarea unei taxe de mediu pentru producătorii, distribuitorii și consumatorii de tutun, de-a lungul lanțului de aprovizionare, pentru emisiile de carbon, poluarea aerului și alte costuri de mediu.

Datele OMS arată că pentru cultivarea tutunului sunt defrișate anual 200.000 hectare de pământ, fapt ce duce la degradarea solului. De asemenea, pentru producerea unei singure țigări sunt cheltuiți 3,7 litri de apă. Industria tutunului se echivalează cu 84 megatone de dioxid de carbon emisii de gaze, fapt ce echivalează cu 280.000 rachete lansate în spațiu, iar pentru descompunerea mucului de țigară este nevoie de 10 ani, astfel eliberându-se 4.000 de substanțe chimice în sol.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu