fbpx

O acvilă de stepă, rar întâlnită pe continentul european, a vizitat Republica Moldova. Yörük și-a început călătoria în Turcia

Susține Ecopresa, distribuie!

O frumusețe de pasăre, rar întâlnită pe continentul european, a vizitat Republica Moldova la finalul lunii iunie. Este vorba despre Yörük, o acvilă de stepă (Aquila nipalensis) care și-a început călătoria din Turcia. După ce a vizitat Bulgaria, România și Ucraina, a intrat la noi în țară pentru o scurtă vizită.

Potrivit Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, această specie de acvilă se găsește cel mai des în Asia, dar ajunge și în Europa de Est. Populația care cuibărește în Europa este mică, în jur de 5000-20.000 de perechi, iar în perioada 1970-1990 a existat un declin substanțial al populației din cauza persecuției din partea oamenilor și pierderea habitatului ca rezultat direct al transformării stepelor în teren agricol.

Pentru Republica Moldova, acvila de stepă (Aquila nipalensis) a fost dintotdeauna o specie rară, iar ultimele observații certe arată că specia trecea în pasaj până la mijlocul anilor 1960.

 Yörük (în limba turcă însemnând „nomad”) a fost echipat cu un transmițător satelitar încă de când era un pui în cuibul său din regiunea Konya. Tânăra acvilă și-a petrecut iarna în Chad (Africa), după care s-a întors acasă, în Turcia. De acolo, a început să exploreze Europa de Est. Așa se face că, după ce a trecut ca glonțul prin Bulgaria, România și Ucraina, acvila de stepă a făcut un ocol și a coborât la noi, pe data de 24 iunie 2023, poposind un pic pe niște câmpuri aflate la intersecția raioanelor Florești și Sângerei. După această pauză de zbor, Yörük a ieșit din țară și și-a continuat călătoria spre est, aflându-se în momentul de față în regiunea Donețk din Ucraina.

Aceste informații ne-au fost împărtășite de Burak Tatar, biolog în cadrul Departamentului Conservarea Naturii al Ministerului de Agricultură și Forestier din Turcia, care gestionează împreună cu Directoratul Parcurilor Naturale din Turcia un proiect ce vizează pregătirea unor planuri de acțiune și conservare pentru specia Aquila nipalensis, care se află printre speciile pe cale de dispariție în Turcia. Salutăm eforturile susținute ale țărilor din apropiere în ceea ce privește studiul și, mai important, implementarea unor măsuri active pentru restaurarea habitatelor și protecția animalelor care constituie hrana regulată pentru aceste păsări mărețe”, anunță reprezentanții SPPN.

Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii consideră că Republica Moldova, chiar dacă nu dispune de resurse economice pentru a finanța proiecte de o asemenea amploare, ar putea începe prin mici pași de protecție a sursei de hrană: reducerea numărului de animale vânate din speciile de mamifere, interzicerea vânătorii la speciile de iepuri, precum și monitorizarea utilizării insecticidelor și pesticidelor. Astfel, viitoarele vizite ale acestor specii ar putea deveni o invitație pentru o ședere pe termen lung.

Foto: Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu