fbpx

A fost lansată campania „Sădim Oxigen”. La Cruzești, pe locul unei gunoiști, va fi plantată o pădure

Susține Ecopresa, distribuie!

O gunoiște neautorizată din comuna Cruzești va fi transformată într-o pădurice. Terenul a fost curățat în cadrul campaniei „Sădim Oxigen”, lansate de comunitatea „Hai Moldova”, în parteneriat cu Primăria comunei Cruzești.

Scopul final al proiectului este de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor din localitate prin îmbunătățirea calității factorilor de mediu.

Proiectul reprezintă o acțiune concretă, pozitivă, atât prin impactul pozitiv asupra mediului, cât și prin implicarea cetățenilor în gestionarea problemei deșeurilor și împăduririlor. Problema este a noastră, a tuturor cetățenilor. Dacă nu începem acum conștientizarea si rezolvarea ei, nu vom lăsa urmașilor noștri ceea ce am moștenit noi”, a declarat Nadejda Cebotari, președinta „Hai Moldova”.

În perioada septembrie-octombrie vor fi executate lucrările tehnice de ecologizare, terasare și compactare a gunoiștii, precum și lucrările de pregătire a terenului pentru plantare. Pe 12 noiembrie se va desfășura acțiunea de împădurire a amplasamentului.

Pentru asigurarea durabilității proiectului, se vor organiza campanii de informare și sensibilizare pentru localnici, adunări sătești. Este importantă și informarea angajaților din instituțiile publice și de învățământ. Proiectul este coordonat cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului care, împreună cu APL Cruzești, va monitoriza acțiunile.

Unul dintre scopurile administrației publice este și cel de a educa populația. Cu cât mai mult vom lucra și vom vorbi cu oamenii, cu atât ei vor fi mai responsabili și conștiincioși. Ceea ce facem astăzi este și o continuare, dar și un nou început pentru asemenea tipuri de campanii. Oamenii trebuie să conștientizeze că doar de ei depinde mediul în care trăiesc, dar și în care vor trăi copiii lor. Crizele prin care trece omenirea astăzi nu sunt altceva decât strigăte ale naturii. Iată de ce trebuie să ne unim eforturile, să facem curat și să „plantăm” cât mai mult oxigen în jurul gospodăriilor, a satelor, a țării, în general”, a subliniat primarul com. Cruzești, Violeta Crudu.

Campania Sădim Oxigen este realizată de către Asociația Obștească „Hai Moldova”, cu susținerea financiară a companiei Kaufland Moldova, în parteneriat cu Primăria comunei Cruzești și Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Gunoiștea ilegală din Cruzești are o suprafață de peste două hectare și se află în apropiere de casele locuitorilor. Efectele negative pe care le generează existența unei gunoiști, mai ales în imediata apropiere a zonelor rezidențiale, sunt poluarea solului și a apei, poluarea aerului, riscuri de incendii, miros neplăcut, aspect inestetic, devalorizarea economică a terenurilor din preajmă.

Foto: Hai Moldova
Foto: Hai Moldova
Foto: Hai Moldova
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu