fbpx

Fals: Un nor toxic din Ucraina va ajunge în Republica Moldova și România

 Fals: Un nor toxic din Ucraina va ajunge în Republica Moldova și România

Foto: Parichart Thongmee / Panthermedia / Profimedia

Susține Ecopresa, distribuie!

​Pe WhatsApp circulă intens un mesaj potrivit căruia un nor toxic din Ucraina, care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, va ajunge în R. Moldova și România. Autoritățile române susțin că este vorba despre un fals, scrie hotnews.ro.

Potrivit acestora, „niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creşteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României”, nici astăzi, nici mâine.

„Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile#RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Și departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), susține într-o postare pe Facebook, că informațiile privind norul toxic din Ucraina reprezintă un fake news.

„Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS. Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților”, se arată în postarea DSU.

Ce scrie în mesajul despre norul toxic din Ucraina, distribuit pe WhatsApp

DSU a publicat și mesajul fake news despre norul toxic din Ucraina, care este distribuit pe WhatsApp.

„Un nor toxic format în urma bombardamentelor din Ucraina se apropie de România. Bombardamentele din ultimele trei săptămâni din spațiul ucrainean au dus la formarea unui nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele. Acesta a ajuns deja în Polonia, Republica Moldova și alte țări din Europa. Iar mâine ar ajunge, conform prognozelor, în România”, scrie în mesajul fake news.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!