fbpx

Toxică și cu substanțe cancerigene. Avertismentul Agenției pentru Protecția Consumatorului privind vopseaua de ouă

 Toxică și cu substanțe cancerigene. Avertismentul Agenției pentru Protecția Consumatorului privind vopseaua de ouă

Imagine simbol/ retetelemeledragi.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Vopseaua pentru ouă poate conține multe chimicale cancerigene, avertizează Agenția pentru Protecția Consumatorilor, recomandând cetățenilor să opteze pentru vopsele procurate din spații autorizate. Avertismentul instituției este lansat în ajun de sărbătorile pascale.

Într-un comunicat de presă, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței atrage atenţia că vopseaua de ouă pentru Paște are mai multe chimicale cancerigene. Conform unui studiu recent, vopseaua de ouă care este comercializată în prezent este foarte toxică. Printre chimicalele din aceasta regăsim aditivi periculoși:

E102 – tartrazina – cu un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide.

E 211 – benzoat de sodiu – poate produce iritaţie gastrică, anorexie, vomă, afectarea ficatului şi a rinichilor.

E 122 – azorubina – în combinaţie cu benzoaţii favorizează hiperactivitatea la copii.

E 133 – albastru briliant FCF – unele persoane acuză reacţii alergice.

În context, Agenția atenționează că vânzătorii nu știu ce fel de E-uri se găsesc în vopseaua de ouă și îndeamnă cumpărători să atragă atenție la etichetă.

„În primul rând să fie în limba de stat. Informațiile sunt în ordine descrescătoare şi termenul de valabilitate convocat cu mediul de depozitare, iar nu în ultimul rând să cerem bonul fiscal. Ceea ce este important este să cumpărăm vopsea de ouă şi să nu cumpărăm vopsea tipografică, vopsea de maşină. Dacă pe eticheta nu se regăsește informația cu privire la vopseaua respectivă, mai bine nu o cumpărăm”, se arată în comunicat.

Cetățenii care observă că produsele pe care intenționau să le cumpere sunt neconforme sunt îndemnați să anunțe Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței sau Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Telefonul Consumatorului 022 51-51-51, adresa agenției – mun. Chişinău, sector Centru, str. Vasile Alecsandri, 78.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!