fbpx

STUDIU/ Gheţarii din Himalaya se topesc într-un ritm accelerat

 STUDIU/ Gheţarii din Himalaya se topesc într-un ritm accelerat

Imagine simbol/ziare.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Încălzirea globală provoacă topirea gheţarilor din Himalaya într-un “ritm extraordinar”, potrivit unui nou studiu publicat în revista Scientific Reports, relatează marţi dpa și Agerpres.

Totodată, gheţarii din această zonă se topesc mai repede decât în orice altă regiune din lume, ameninţând alimentarea cu apă a aproape două miliarde de persoane.

Doar în Antartica şi Arctica există mai multă gheaţa decât în Himalaya.

“Descoperirile noastre arată în mod clar că ritmul în care gheţarii din Himalaya se reduc este de cel puţin zece ori mai rapid decât media de-a lungul secolelor trecute”, a declarat profesorul şi cercetătorul de la Universitatea din Leeds, Jonathan Carrivick, autorul principal al studiului.

“Această accelerare a ritmului (topirii gheţarilor) a apărut doar în ultimele decenii şi coincide cu schimbările climatice provocate de om”, a mai spus el.

Studiul a constatat că gheţarii din Himalaya au pierdut 40% din suprafaţa lor, o mare parte începând din anii 1970.

Gheţarii furnizează apa oamenilor care trăiesc în zonele montane şi în văile din apropierea fluviilor precum Gange, Indus şi Brahmaputra, şi multor altora.

Un coleg al profesorului Carrivick a declarat că timpul se scurge pentru a preveni un dezastru.

“Acest studiu este doar cea mai recentă confirmare că acele schimbări se produc într-un ritm accelerat şi că vor avea un impact semnificativ asupra unor întregi naţiuni şi regiuni”, a declarat cercetătorul Simon Cook de la Universitatea din Dundee, unul dintre coautorii studiului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!