fbpx

Comisia Europeană analizează o nouă ţintă, îmbunătăţită la 45%, privind ponderea regenerabilelor în mixul energetic

 Comisia Europeană analizează o nouă ţintă, îmbunătăţită la 45%, privind ponderea regenerabilelor în mixul energetic

Imagine simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Comisia Europeană analizează dacă este posibil ca Uniunea Europeană să atingă în 2030 o ţintă mai mare privind ponderea regenerabilelor în mixul energetic, respectiv de 45%, faţă de targetul actual de 40%, în ideea de accelera tranziţia de la combustibilii fosili ruseşti, transmite Reuters și Agerpres.

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al UE, iar obiectivul privind majorarea la 40% a ponderii energiilor regenerabile în consumul final de energie în 2030, de la aproximativ 20% în 2019, a fost propus anul trecut de Executivul comunitar.

“Lucrăm la viteză maximă asupra unei propuneri referitoare la majorarea de la 40% până la 45%, în contextul preţurilor mari la energie”, a declarat miercuri Mechthild Woersdoerfer, director general în cadrul Directoratului pentru Energie al CE, la o întâlnire cu parlamentarii europeni.

Conform datelor actuale, în anul 2020, ponderea surselor regenerabile (eoliană, fotovoltaică şi biomasă) în mixul de energie al UE a fost de 22%. Această pondere variază foarte mult în rândul statelor membre, de la peste 50% în Suedia până la sub 10% în Luxemburg.

Prin Planul Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice, ţinta naţională propusă de România pentru anul 2030 pentru energia regenerabilă este de 27,9%. Cu toate acestea, în anul 2019, Comisia Europeană a recomandat României să majoreze, până la “cel puţin” 34% ţinta privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, reprezentând contribuţia acesteia la atingerea obiectivelor Uniunii la orizontul anului 2030.

Stabilirea unei noi ţinte mai ambiţioase va depinde de statele membre UE şi de Parlamentul European, care negociază această nouă ţintă în cadrul unui amplu pachet legislativ destinat reducerii mai rapide a emisiilor poluante.

Un obiectiv privind o pondere de 45% a regenerabilelor în mixul energetic în 2030 este deja susţinut de negociatorul şef al Parlamentului European, dar şi de organizaţiile reprezentative ale industriei regenerabilelor, precum SolarPower Europe, chiar dacă industria a cerut Executivului comunitar să facă mai mult pentru a rezolva problema întârzierilor în obţinerea autorizaţiilor necesare.

Markus Pieper, negociatorul şef al Parlamentului European, a spus că este nevoie urgentă de o nouă analiză, astfel încât să poată să îi informeze pe eurodeputaţi cu privire la negocierile în derulare şi în acest sens a îndemnat Comisia să nu aştepte până la toamnă să vină cu o nouă analiză. “Altfel, o vom lua de la capăt”, a susţinut Pieper.

Bruxelles-ul estimează că o triplare a capacităţilor de producţie de energie eoliană şi fotovoltaică în UE până în 2030, care ar însemna un plus de 480 de Gigawaţi de energie eoliană şi 420 de Gigawaţi de energie fotovoltaică, ar permite blocului comunitar să economisească 170 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

Comisia Europeană urmează să publice în luna mai un plan pentru renunţarea la combustibilii fosili din Rusia până în 2027. Mechthild Woersdoerfer a spus că acest plan va include şi o propunere legală pentru ca proiectele din domeniul energiilor regenerabile să obţină autorizaţiile necesare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!