fbpx

FOTO: Explicaţia Aurorei Boreale roşii văzute în Republica Moldova, România, Ungaria şi alte ţări

 FOTO: Explicaţia Aurorei Boreale roşii văzute în Republica Moldova, România, Ungaria şi alte ţări

Aurora Boreală

Susține Ecopresa, distribuie!

Un fenomen neobişnuit a fost observat pe cer duminică seara, 5 noiembrie, de locuitorii Republicii Moldova, României şi Ungariei. Oamenii au postat fotografii pe reţelele sociale.

Potrivit meteorologilor din România, fenomenul spectaculos este Aurora Boreală – rar văzută prin părţile noastre, dar nu în premieră. După o explozie solară masivă de acum câteva zile, se estimase că Aurora se va vedea la latitudini joase.

În Republica Moldova, „fenomenul cerului roşiatic” a fost observat la Cahul, fotografiile fiind publicate pe Facebook de Gismeteo:

În România, Aurora Boreală a fost văzută din practic toate zonele – Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea etc.

Soarele se îndreaptă spre maximul activității solare așteptat pentru 2024. Acest lucru este însoțit de o activitate solară mai intensă, ce determină puternice furtuni geomagnetice la nivelul Terrei, atunci când vântul solar intens interacționează prin câmpul geomagnetic terestru cu atmosfera terestră. Aceste furtuni geomagnetice determină aurore boreale foarte intense care, iată, ajung să se manifeste până spre latitudini de 40 grade. Astfel, în această seară aurora este observată și în multe regiuni ale României”, explică specialişti în meteorologie din Iaşi care administrează pagina de FacebookMeteo Moldova”.

Utilizatorii platformei Facebook au publicat mai multe fotografii.

Potrivit relatărilor de pe reţelele sociale, fenomenul a mai fost observat pe 5 noiembrie din Ucraina, Kazahstan, Belarus. În aprilie, de asemenea, după o furtună solară puternică, Aurora Boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România.

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic