fbpx

Inspectorii de mediu vor verifica silozurile de păstrare a cerealelor, după incendiile de la Giurgiulești

Susține Ecopresa, distribuie!

Toate depozitele de păstrare a cerealelor și nutrețurilor din țară vor fi verificate de către inspectorii de mediu și angajații Agenției pentru Supraveghere Tehnică. Depozitele vor fi verificate pentru a vedea în ce măsură corespund normelor de siguranță antiincendiară. O solicitare în acest sens a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița, după incendiile repetate la silozurile de păstrare a șrotului de floarea soarelui, instalate în Portul Internațional Liber Giurgiulești.

În total, vor fi supuse controlului 127 de depozite de păstrare a cerealelor și nutrețurilor combinate, gestionate de 41 de agenți economici.

Controalele vor fi realizate de către grupuri comune formate din angajații Agenției pentru Supraveghere Tehnică și din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, cu implicarea la necesitate a reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Aceste instituții vor raporta săptămânal despre acțiunile întreprinse și rezultatele verificărilor efectuate.

CITEȘTE ȘI: Inspectoratul pentru Protecția Mediului a suspendat activitatea companiei care deținea rezervoarele în Portul Giurgiulești. Activa fără autorizație de mediu

Trei incendii au mistuit trei rezervoare încărcate cu șrot de floarea soarelui în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Toate cele trei incendii au avut loc într-o săptămână – pe 16 ianuarie, 20 ianuarie și 22 ianuarie. Ulterior, activitatea companiei care deținea rezervoarele a fost suspendată pentru că s-a depistat că activa fără autorizație de mediu.

Investigațiile de laborator efectuate de Agenția de Mediu în preajma Portului Giurgiulești au arătat depășiri semnificative a concentrațiile de fenol în aer. Totodată, a fost depășită cu 1,2 ori norma de dioxid de azot.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu