fbpx

Agenția de Mediu face precizări despre nivelul fondului radioactiv în legătură cu situația tensionată la centrala Zaporojie

Susține Ecopresa, distribuie!

În Republica Moldova nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv. Precizările sunt făcute de Agenția de Mediu după ce în spațiul public au apărut informații privind situația tensionată de la Centrala Nucleară din Zaporojie, Ucraina. 

Astfel, miercuri, 10 august, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat) constituie: minima – 0,10  μSv/h – la staţia Bălțata și maxima – 0,17  μSv/h– la staţia Comrat.

Totodată, valorile înregistrate la staţiile cu monitorizare automată (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul) erau: minima –  0,10 μSv/h – la staţia Chișinău la ora 06.40 și maxima – 0,17 μSv/h – la staţia Cahul la ora 01.40.

Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/h, stabilită de către Ministerul Sănătății.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la momentul actual nu există riscuri pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante și administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună.

Centrala Nucleară din oraşul Energodar în regiunea Zaporojie a fost bombardată în mod repetat în weekend şi a suferit unele pagube, dar infrastructura critică este considerată a fi intactă. Rusia şi Ucraina s-au învinuit reciproc pentru atacuri. Nu este posibilă verificarea independentă a acestor afirmaţii.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu