fbpx

Australia investeşte 577 de milioane de dolari în supravegherea Antarcticii

 Australia investeşte 577 de milioane de dolari în supravegherea Antarcticii

Photo by Long Ma on Unsplash

Susține Ecopresa, distribuie!

Guvernul australian a anunţat marţi o investiţie de 804,4 milioane de dolari australieni (577 milioane de dolari, sau 511 milioane de euro) pentru proiecte de supraveghere prin drone şi elicoptere a Antarcticii, zonă în care China şi-a extins activităţile şi prezenţa, relatează EFE și Agerpres.

Investiţia executivului australian, care se întinde pe zece ani şi care include restabilirea staţiilor mobile în Antarctica, face parte din planurile de expansiune strategică şi ştiinţifică pentru a consolida prezenţa ţării pe continentul de gheaţă.

Australia deţine trei baze de cercetare pe coastele acestui continent, unde naţiunile realizează inspecţii ale zonelor pentru a se asigura că se respectă tratatul ce interzice orice activitate militară sau de minerit, dar unde China are staţii şi în interiorul continentului.

Fondul va servi şi la susţinerea expediţiilor ştiinţifice în interiorul Antarcticii, unde teritoriul australian se întinde pe 42 la sută din suprafaţa îngheţată, pentru investigaţii de cartografiere şi de protecţie a mediului, printre alte proiecte strategice şi ştiinţifice.

Potrivit responsabilei mediului, Sussan Ley, pachetul de măsuri va ameliora capacitatea ştiinţifică a ţării şi “va garanta că Antarctica rămâne un loc al ştiinţei şi al conservării, liber de conflicte şi protejat de orice exploatare”, se arată într-un comunicat al guvernului australian.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!