fbpx

Ministrul Agriculturii: „Trebuie să asigurăm stocurile de combustibil pentru agricultori ca să nu fie compromisă roada 2022”

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, dă asigurări că de pe rafturile din magazine nu vor lipsi produsele alimentare și îndeamnă cetățenii să păstreze calmul. De asemenea, prioritate în condițiile războiului din Ucraina este asigurarea stocurilor de combustibili și fertilizanți pentru agricultori astfel încât acest lucru să nu compromită roada anului 2022, chiar dacă prețurile vor fi mari. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Sperăm că în viitorul apropiat cantitățile necesare de motorină vor ajunge în Republica Moldova și vor fi disponibile pentru agricultori. Nu știm cum vor evolua prețurile la acești combustibili și la fertilizanți. Este important, mai întâi de toate, să asigurăm disponibilitatea acestor resurse și să asigurăm că lucrările de primăvară vor fi efectuate fără întârziere și nu vor compromite roada 2022”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii.

Potrivit lui, în zilele următoare vor fi purtate negocieri cu partenerii de dezvoltare, iar Republica Moldova contează enorm pe sprijinul acestora ca să se asigure că există aceste resurse și imput-urile necesare pot fi procurate de agricultori.

Totodată, ministerul Agriculturii susține că a contactat misiunile diplomatice, inițiind un dialog pentru a identifica noi oportunități pentru exportul de mere din Republica Moldova. Potrivit ministrului, chiar dacă se nu se vor identifica parteneri noi pentru a exporta întreaga cantitate de mere din țară, mai există soluția procesării. „Bineînțeles, agricultorii nu vor obține în acest caz prețul dorit și rămâne să identificăm care sunt pârghiile statului și cu ce ajutor putem să venim în această situație”, a menționat Viorel Gherciu.

Fostul deputat Alexandru Slusari susține că actualmente domeniul agriculturii este într-o situație dificilă, având în vedere că piața locală de mere, de exemplu, depinde foarte mult de exporturile în Federația Rusă. Potrivit lui, exporturile în Rusia și Ucraina s-au redus dramatic din cauza războiului declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit lui, în această situație, este foarte important ca să se implice toți jucătorii de pe piața agro-alimentară, iar statul să-și schimbe atitudinea față de acest sector. „Să nu mai fie agricultura cenușăreasă și să conștientizăm cât este de complicat și periculos pentru securitatea alimentară este situația când depindem de importuri și este necesar de investit în propria agricultură. Să vină cât mai repede statul cu sprijin pentru motorină, fertilizanți și fructe. Producătorii de lactate să depună eforturi la maxim pentru a substitui importurile din Ucraina, Belarus și Federația Rusă, iar agricultorii, dacă vor avea sprijinul statului, ei știu ce au de făcut”, a declarat Alexandru Slusari.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu