fbpx

Peste 300 de copii din Cantemir vor învăța în condiții mai bune

 Peste 300 de copii din Cantemir vor învăța în condiții mai bune
Susține Ecopresa, distribuie!

Încă două din cele patru instituţii şcolare din oraşul Cantemir au fost reabilitate termic, cu sprijinul Uniunii Europene. Investițiile au fost efectuate la Grădiniţa nr. 2 şi Liceul „Dimitrie Cantemir”, cu respectarea înaltelor standardelor europene de eficiență energetică, contribuind la îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie și sănătatea 360 de copii.

Anvelopa clădirii Grădiniţei nr. 2, construită în 1988, demult avea nevoie de izolare și modernizare termică. Schimbările au demarat în 2018, când a început amplul proiect finanţat de UE „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir – CanTREB”, realizat în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”. Drept rezultat clădirea „a îmbrăcat straie noi”, iar prin eficientizarea termică a pereților, acoperișului, subsolului și soclului este minimizată pierderea de căldură. O trăsătură distinctivă a acestui proiect este utilizareamaterialelor de calitate înaltă și celor mai bune practici privind izolarea termică a clădirilor. Astfel, la pereți și acoperiș s-a aplicat vată minerală de 150 mm grosime. Acest lucru va reduce semnificativ cantitatea energiei termice necesare pentru menținerea unei temperaturi confortabile în clădire și adaptarea mai bună la schimbările climatice.

O altă serie de lucrări de izolare termică au fost realizate la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, situat în centrul orașului. Conform recomandărilor auditului energetic, aici s-a efectuat termoizolarea parțială a părții neîncălzite a subsolului, a acoperișului și peretelui exterior adiacent sălii de festivități și sălii de sport a școlii, care erau deosebit de reci. O atenție deosebită a fost acordată izolării parapetului. Această măsură va ajuta la evitarea „podurilor” reci și, ca urmare, va proteja spațiile școlii (sălile de clasă de la etajul superior) de mucegai.

Economiile preconizate de energie termică, ca urmare a acestor măsuri realizate la Grădiniţa nr. 2 şi Liceul „D. Cantemir”, sunt decca 40-50%. Experții spun că proiectul va avea și un efect pozitiv asupra mediului, care constă în reducerea nivelului de emisii de CO2 în atmosferă cu cca 300 de tone anual. Costul total al investiției pentru cele două instituții educaţionale este de 288.597 Euro.

Prezent la eveniment, domnul GintautasBaranauskas, șef adjunct al Secţiei Operaţiuni la Delegația UE în Republica Moldova a declarat: „Sunt deosebit de mândru să asist la rezultatele excelente ale acestui proiect finanțat de UE în Cantemir. Datorită finanțării UE, aceste lucrări de reabilitare termică vor îmbunătăți calitatea vieții pentru mai mult de 360 de elevi, precum și pentru profesori și cetățeni, în general. Măsurile de eficiență energetică vor oferi un confort mai bun copiilor, precum și vor economisi resurse economice importante, contribuind în același timp la abordarea schimbărilor climatice. De asemenea, aș dori să felicit și să mulțumesc echipei de implementare, autorităților locale și cetățenilor care au demonstrat un angajament puternic și responsabilitate locală”.

„Eficientizarea termică a Grădiniței prin Programul UE „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstraționale” ne-a adus mai mult confort și o imensă fericire pentru toți cei 160 copii, părinții lor și, nu în ultimul rând, pentru toți angajații instituției”, a remarcat Viorica Diacov, directoarea Grădiniţei nr.2 din Cantemir.

„La Liceul nostru, investiţia era necesară, instituţia neavând capacitate de a efectua asemenea lucrări. Datorită Uniunii Europene şi a cofinaţatorilor, ne aliniem standardelor de eficienţă energetică”, a spus Elena Macaria, directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir”.

„Proiectul „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir” (CanTREB) ne ajută să realizăm Planul de Acțiuni privind Energia Durabilă şi să atingem obiectivele voluntare de reducere a emisiilor de CO2, asumate prin semnarea Convenţiei Primarilor pentru Climă şi Energie”, a menţionat Roman Ciubaciuc, primarul oraşului Cantemir.

Proiectul CanTREB este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”. Proiectul prevede reabilitarea termică a 4 clădiri publice de învățământ, printr-un complex de măsuri de eficiență energetică, precum izolarea termică a clădirilor, instalarea stației individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare internă cu LED, instalarea centralei pe biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice și colectoarelor solare etc.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!