fbpx

Premieră pentru Republica Moldova! A fost construit primul autobuz electric care poate merge autonom până la 70 de km

Susține Ecopresa, distribuie!

În Republica Moldova a fost produs primul autobuz electric cu încărcare dinamică. Mijlocul de transport parcurge 70 de km în mod autonom și corespunde tuturor standardelor internaționale în domeniu. Autobuzul electric a fost asamblat de către inginerii companiei „Informbusiness”, specializată în producerea utilajelor electronice pentru transport, care sunt exportate în peste 170 de orașe din lume.

În acest an, întreprinderea va livra primele 25 de autobuze electrice cu mers autonom în municipiul Bălți. De asemenea, compania va exporta în Ucraina, România și în alte țări, unde există cerere pentru asemenea mijloace de transport. Pe termen lung, fondatorul companiei își propune să construiască o uzină de asamblare a autobuzelor electrice în satul Trușeni, municipiul Chișinău.

La evenimentul de prezentare, care a avut loc în comuna Măgdăcești, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că proiectul este unul semnificativ pe mai multe dimensiuni – dezvoltarea economică, dinamizarea sectorului electronicelor și dimensiunea de electrificare, asamblarea unui autobuz electric fiind o acțiune concretă în contextul tranziției la energia verde. „Proiectul implementat este un început pentru creșterea acestei industrii. Încurajez toată lumea să persevereze și să producă inovații în țara noastră”, a spus premierul.

La rândul său, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat că Guvernul va susține în continuare producătorii care dezvoltă diverse ramuri ale economiei: „Republica Moldova nu mai este doar o țară consumatoare de tehnologii, dar suntem deja o țară care exportă și generează tehnologii. Unitatea de transport are vin cod moldovenesc, legitim recunoscut internațional”.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a accentuat că circa 35% din toată energia din țara noastră este consumată de transport, iar cea mai simplă cale de a decarboniza transportul este electrificarea acestuia. „Devenim o țară care nu doar consumă, ci și generează tehnologii performante. Totodată, oferim tinerilor noștri o perspectivă de integrare în domenii moderne, inexistente anterior în țara noastră. Electrificarea transportului ne poate ajuta la integrarea energiei regenerabile în rețeaua națională. Astfel, vom face și tranziția la economia verde. Consumul de astăzi de energie electrică este limitat la consumul rezidențial, mai multe mașini electrice înseamnă că acestea vor consuma electricitate pentru a fi încărcate, lucru care ne va permite să instalăm capacități mai mari de energie regenerabilă. Plus la toate, aceste mașini sunt mai econoame”, a spus Victor Parlicov.

Autobuzul se poate încărca de la rețeaua de troleibuze sau din stații speciale.

„Informbusiness” este întreprinderea care a conceput proiectul troleibuzelor autonome destinate suburbiilor, dar exportă echipamentele electrice – cele mai importante în cazul acestor vehicule – în zeci de țări. De asemenea, a proiectat și va face, în septembrie, primul export de acumulatori pentru înmagazinarea energiei regenerabile.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu