fbpx

FOTO/ O specie rară de pescăruș, surprinsă în Moldova. SPPN: Ne-a vizitat în luna aprilie tocmai din Finlanda

 FOTO/ O specie rară de pescăruș, surprinsă în Moldova. SPPN: Ne-a vizitat în luna aprilie tocmai din Finlanda

Foto: Gheorghe Țîcu

Susține Ecopresa, distribuie!

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii anunță că o specie rară de pescăruș a vizitat R. Moldova în luna aprilie. Potrivit ornitologilor, pasărea a venit pe meleagurile noastre tocmai din Finlanda.

Un pescăruș negricios (Larus fuscus) a fost observat hrănindu-se pe lacul Răzeni pe data de 18 aprilie 2021. Această specie este foarte rară pentru țara noastră, întrucât cuibărește în nordul continentului european (Peninsula Feno-scandinavă, Insulele Britanice, Islanda) și trece ocazional pe la noi în timpul migrației”, se arată pe paginea societății.

Ornitologii spun că după ce pasărea a fost fotografiată, s-a remarcat prezența unui inel metalic, inscripționat cu un cod alfa-numeric, atașat la piciorul pescărușului. Reprezentanții SPPN au aflat de la colegi, că acest exemplar de pescăruș negricios a fost inelat în anul 2018, în regiunea Mantta-Vilpulla din Finlanda, pe când era un proaspăt pui ieșit din cuib!

„Până a ajunge la noi, pescărușul a vizitat și alte țări: în primul an de viață a vizitat Polonia, iar anul trecut a fost observat în Danemarca.Iată că în acest an a făcut un sejur în Republica Moldova, mai exact pe lacul Răzeni, la o distanță de 1720 km (în linie dreaptă) din locul unde a apărut pe lume”, anunță SPPN.

Potrivit informațiilor deținute de societate, această observație este a 4-a în istoria Republicii Moldova, fiind precedată de alte semnalări din anii 1981-1982, 1985 și 2017.

Foto: Gheorghe Tîcu

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!