fbpx

Convenția primarilor: instruiri privind inventarierea emisiilor de CO2

 Convenția primarilor: instruiri privind inventarierea emisiilor de CO2

Convenția primarilor privind clima şi energia

Susține Ecopresa, distribuie!

Semnatarii Convenției primarilor privind energia și clima participă timp de două zile (19-20 decembrie 2017) la o instruire cu genericul „Elaborarea inventarului de referință al emisiilor și planurile de acțiune privind energia durabilă și clima”. Training-ul este organizat în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „CoM EAST” (Convenția Primarilor Est).

La deschiderea sesiunii de instruire au participat Denis Tumuruc, șef adjunct al Direcției politici în domeniul energetic din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii; Sergiu Corin, director executiv interimar al Fondului de Eficiență Energetică și Simion Berzoi, director operațiuni în cadrul FEE. De asemenea, la eveniment a luat parte reprezentantul Agenției pentru Eficiență Energetică, Manole Balan. Oficialii au reconfirmat susținerea autorităților publice centrale pentru semnatarii Convenției și au îndemnat primarii să realizeze Planurile locale de acțiuni privind eficiența energetică, care devin documente obligatorii după aprobarea Legii privind eficiența energetică.

Pe durata instruirii, participanții au aflat desprea imortanța Convenției Primarilor Est în R. Moldova, metoda de evaluare a situației locale și inventarul de referință al emisiilor pentru combaterea schimbărilor climatice, precum și evaluarea riscurilor și vulnerabilităților la etapa de adaptare.

„Instruirea vine să ofere cadrul teoretic și practic de sprijin pentru ca semnatarii Convenției să reușească a realiza angajamentelor asumate în cadrul Convenției Primarilor, a remarcat Victor Parlocov, expert național CoM East.

„A fost foarte utilă instruirea, mai ales pentru că a răspuns așteptărilor noastre. Am învățat cum trebuie să colectăm corect datele inițiale ale emisiilor, ce fel de acțiuni poate insclude un Plan de acțiune privind energia durabilă și clima, am făcut schimb experiență”, a spus Lilian Botnaru, primarul satului Lozova.

Convenția primarilor privind cima și energia are 19 semnatari activi în R. Moldova, aceștia asumându-și voluntar reducerea nivelului emisiilor de CO2 cu 30% până în 2030.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!