fbpx

Râul Nistru ar putea ieși din albie. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare hidrologică

 Râul Nistru ar putea ieși din albie. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare hidrologică

Nistrul la Soroca. Foto: Vadim Şterbate

Susține Ecopresa, distribuie!

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat o avertizare hidrologică pentru râul Nistru, în legătură cu creșterea debitului de apă deversat din Lacul de Acumulare Dnestrovsck din Ucraina. Hidrologii avertizează că nivelul apei va crește și ar putea să iasă din albie.

În legătură cu mărirea debitului mediu zilnic de apă deversat din Lacul de acumulare Dnestrovsk (r. Nistru), Centrul hidrologic avertizează că, în intervalul 24-27 noiembrie, va crește nivelul apei pe sectorul Soroca-Dubăsari cu 2.7-4.3 metri față de nivelul din 24 noiembrie (ora 08.00)”, menționează SHS.

Centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsck deversează un volum de apă de 2200 m3/s. Digurile de protecție pe râul Nistru au fost proiectate pentru un debit de 2400-2600 m3/s.

În aceste condiții, este posibilă ieșirea apei în luncă și inundarea terenurilor agricole.

Potrivit Centrului hidrologic, criza energetică colosală din Ucraina impune sporirea producerii energiei electrice la Centrala Hidroelectrică de la Novodnestrovsk pentru satisfacerea necesităților țării. Din aceste considerente, de la nodul hidrotehnic se deversează volume mari de apă.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că monitorizează atent situația. Pe 24 noiembrie, în intervalul orelor 09.00 – 11.00, postul de monitorizare de la Naslavcea a indicat un nivel constant al apei în râul Nistru.

SHS precizează că situația nu prezintă niciun pericol pentru gospodăriile și casele oamenilor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu