Din cauza ploilor, Festivalul Pădurilor se amână pentru 21 septembrie
În Ucraina, pe Nistru, oamenii de știință efectuează cercetări privind starea fluviului
Cercetători din diverse domenii de la Institutul de Hidrobiologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei desfășoară o expediție pe Nistru, în zona de coastă a secțiunii transfrontaliere a Ucrainei.
Potrivit informației difuzate de Întreprinderea „Ukrhydroenergo”, în perioada 15-24 august, hidrologi, hidrochimiști și specialiști în hidrobiont (specializați în fitoplancton, fitobentos, zooplancton, macrofite, macronevertebrate și pești) efectuează cercetări științifice hidroecologice pe Nistru. De asemenea, se monitorizează și funcționarea Centralei Hidroelectrice de pe Nistru, după finalizarea construcției, pentru a confirma unele concluzii privind impactul asupra mediului.
„Ukrhydroenergo” este o întreprindere de stat ucraineană, care administrează mai multe hidrocentrale majore de-a lungul râurilor Nipru și Nistru. Este principala companie generatoare de hidroenergie din Ucraina.
Ședința Comisiei Nistrene moldo-ucrainene ar putea fi amânată?
Contactat de ecopresa.md, Ilia Trombițchi, doctor în biologie, director executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”, a spus că nu cunoaște dacă cineva din Republica Moldova participă la expediția respectivă de pe Nistru. Potrivit directorului executiv al „Eco-TIRAS”, expediții pe Nistru care ar fi organizate de Republica Moldova nu au avut loc și nici nu sunt prevăzute în anul curent.
Totodată, Ilia Trombițchi a menționat că starea fluviului Nistru urmează să se discute la o ședință a Comisiei Nistrene moldo-ucrainene, programată la mijlocul lunii septembrie, dar nu este exclus ca această ședință să se desfășoare în octombrie. Potrivit expertului, ședința ar urma să se desfășoare în perioada 12-15 septembrie la Kiev, deși inițial era preconizată ca orașul ucrainean Ivano-Frankovsk să fie gazda evenimentului.
Un alt motiv pentru care ședința ar putea fi amânată este că, de fiecare dată, se schimbă componența membrilor comisiei din partea ucraineană. Ilia Trombițchi face parte din această comisie, reprezentând Republica Moldova. La ședință vor fi abordate subiecte privind debitul ecologic al Nistrului, dar și aspecte privind sistemul de informații geografice despre Nistru.
Potrivit directorului executiv al Asociației „Eco-TIRAS”, partea moldavă din comisie va insista să fie revizuit Regulamentul de funcționare a complexului nistrean, care a fost aprobat în 2022. „Aici este vorba și despre impact asupra mediului. Atunci partea ucraineană nu a luat în considerație propunerile părții moldave”.
Comisia Nistreană moldo-ucraineană a fost înființată în temeiul Tratatului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul Miniștrilor Ucrainei privind cooperarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a Bazinului hidrografic Nistru, semnat la Roma la 29 noiembrie 2012. Tratatul acoperă aproape toate aspectele legate de problemele bazinului hidrografic, cu excepția navigației și a energiei hidroenergetice și are ca scop consolidarea și extinderea cooperării dintre Republica Moldova și Ucraina, care a început în 1994. În plus, realizarea acestui document a fost un pas important în îndeplinirea obligațiilor asumate de Republica Moldova și Ucraina în cadrul Convenției UNECE privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale (1992) și Directiva-cadru a apei UE (2000).
Comisia Nistreană este un organism pentru cooperarea interguvernamentală între Republica Moldova și Ucraina în domeniul protecției, utilizării durabile și dezvoltării bazinului râului Nistru. Obiectivul comisiei este de a implementa măsuri care vizează utilizarea și protecția rațională și ecologică a apei și a altor resurse naturale și ecosisteme ale bazinului râului Nistru, în interesul populației și al dezvoltării durabile a statelor.