fbpx

Club de presă: Dezastrele climatice provoacă Moldovei pierderi anuale de 4 milioane dolari

 Club de presă: Dezastrele climatice provoacă Moldovei pierderi anuale de 4 milioane dolari

Club de presă dedicat schimbărilor climatice, 23 noiembrie 2016

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, managerul oficiului „Schimbarea Climei” Vasile Scorpan și coordonatoarea rezidentă ONU/ reprezentanta rezidentă PNUD și Dafina Gercheva au fost invitații unui Clubului de presă pe tema: „Schimbările climatice – semnificația Acordului de la Paris pentru Republica Moldova”.

Evenimentul a avut loc sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Ministerul Mediului, Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova.

În cadrul Clubului de presă ministrul Mediului și-a exprimat speranța că până la 31 decembrie 2016, înainte de încheierea sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului, în R. Moldova va fi ratificat Acordul de la Paris.

„Acordul de la Paris este cea mai bună şansă ca omenirea să supravieţuiască. Din păcate, problema schimbărilor climatice rămâne una generală, superficial tratată de cetăţenii R. Moldova. Avem datoria să-i informăm şi să-i ajutăm să înţeleagă importanţa şi impactul acestui proces”, a menționat Valeriu Munteanu.

„În Republica Moldova, dezastrele climatice, precum gerul târziu, grindina, inundațiile și seceta, se produc tot mai frecvent, provocând daune economice de 4 milioane de dolari SUA anual. Prin urmare, abordarea schimbărilor climatice este extrem de importantă, pentru a proteja viața tuturor”, a afirmat coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD Dafina Gercheva.

„Republica Moldova este responsabilă doar de 0,03% din gazele cu efect de sera din emisiile totale globale, dar suferă din cauza acestui fenomen”, a declarat Vasile Scorpan, managerul oficiului „Schimbarea Climei”.

Pentru a contribui la atenuarea acestui fenomen, fiecare avem un rol important – de a economisi apa, energia electrică, a planta arbori, a învăța și pe alții să facă la fel, a remarcat Scorpan. „Educația de a nu irosi resursele naturale, educația de a îngriji de mediu, educația de a trăi corect, acestea sunt elementele cheie ale salvării noastre”, a subliniat Vasile Scorpan.

Discuțiile în cadrul Clubului de presă au fost moderate de Lilia Curchi, directoare executivă AJMTEM, care a specificat că problemele generate de schimbările climatice trebuie să fie abordate mai des și la nivel înalt, aceasta fiind singura modalitate de a face ca agenda de adaptare la schimbările climatice să fie îmbrățișată pe larg în R. Moldova.

De menționat că  la sfârşitul anului 2015, 196 de ţări, inclusiv R. Moldova, au semnat Acordul a de la Paris, asumându-și misiunea să  limiteze „cu mult” sub nivelul de două grade Celsius creşterea temperaturii medii globale.

Republica Moldova a anunțat oficial două posibilități prin care își va micșora indicele de poluare. Prima ține de reducerea necondiționată, care constă în micșorarea cu 64%-74% a emisiilor de gaze cu efect de seră, nivel care ar fi atins prin realizarea politicilor și mecanismelor naționale. A doua posibilitate este reducerea condiționată  și vizează micșorarea cu aproximativ 80% a emisiilor gazelor cu efect de seră. În ambele situații, pentru realizarea obiectivelor propuse, țara noastră va avea nevoie de un suport financiar internațional.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.