fbpx

Ziua Mediului atrage tot mai mulți iubitori de natură

 Ziua Mediului atrage tot mai mulți iubitori de natură

Foto: AJMTEM

Susține Ecopresa, distribuie!

Ziua Mondială a Mediului a fost celebrată în aer liber, la Chișinău, al treilea an consecutiv, adunând peste 2 mii de iubitori ai naturii. Programul a inclus ateliere și expoziții ecologice, odihnă în hamacuri, muzică pe vinil selectată de DJ Gonzo, confecționarea oalelor din lut, a decorațiunilor din obiecte reciclabile, echilibristică pe sfoară, ateliere de turism, excursii în serele Grădinii Botanice, iarmarocul Yard Sale cu produse naturale, concertul formației Via Dacă și multe altele. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 2 iunie, la Grădina Botanică.

Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM

Ziua Mondială a Mediului din acest an a fost organizată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF SGP), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic, Grădina Botanică, A.O. Ecospectru.

La eveniment au fost expuse și premiate cele mai sugestive desene despre natură ale copiilor din întreaga țară, parte a concursului „Natura prin ochii copiilor”, organizat de Grădina Botanică și A.O. Ecospectru.

Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM
Foto: UNDP
Foto: UNDP

Tot gazda evenimentului a desfășurat și excursii ghidate în serele sale, spații mai puțin accesibile vizitatorilor în zilele obișnuite, cu specii de plante din zona tropicală și subtropicală a Terrei.

Victor Gălușcă, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prezent la sărbătoare, a declarat: „În contextul Zilei Mondiale a Mediului, astfel de evenimente au drept scop de a atenționa și a informa populația despre problemele de mediu și a spori conștientizarea privind necesitatea protecției resurselor naturale.”

Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM

La atelierele de turism, organizate de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și Mișcarea Ecologistă din Moldova, participanții au învățat cum să amenajeze un popas turistic, să instaleze un cort și care sunt regulile de comportament în sânul naturii, de salubrizare.

Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM

Ornitologii de la Societatea pentru protecția păsărilor și a naturii, împreună cu participanții evenimentului, au urmărit prin binoclu păsările din Grădina Botanică, iar Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă a desfășurat un atelier de fotografe peisagistică.

Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM

Despre peisajele frumoase ale Nistrului, dar și problemele cu care se confruntă a discutat cu vizitatorii Gabriel Mărgineanu, AO Biotica.

Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM

La fel de populare au fost și atelierele de olărit, ghidate de meșterii populari Alena și Simion Stoica, confecționarea, împreună cu Vasiluța Vasilache de la atelierul „Cocoșul Roșu”, a decorațiunilor și jucăriilor din materiale de plastic utilizat. La eveniment, Asociația „Hai Moldova” a reciclat tricouri, care au fost transformate în torbe.

Un punct de atracție a vizitatorilor a fost eco-quest-ul de la Asociația „Pomul Vieții” – o instalație cu exponate de deșeuri și reprezentarea numărului de ani în care acestea se descompun.

Despre secretele biomasei au vorbit vizitatorilor reprezentanții proiectului „Energie și biomasă”, iar despre posibilitățile de finanțare în domeniul mediului au oferit consultație reprezentanții GEF SGP Moldova.

Iubitorii de distracții au făcut echilibristică pe sfoară, au luptat pe terenul de stoguri cu hârtie mărunțită și au dansat. Cei care au preferat mai multă intimitate, s-au plimbat în împrejurimile Grădinii Botanice, au ascultat muzică bună în hamacuri și pe covorașele din zona amenajată pentru picnic.

Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM

Dj Gonzo a ales pentru Ziua Mediului un repertoriu elevat – jazz, funk și electronică, iar seara a culminat cu un concert al formației Via Dacă, recunoscuți pe piață pentru piesa „Paparuda”, o formație care îmbină folclorul cu mitologia.

Foto: AJMTEM
Foto: AJMTEM

Ziua Mondială a Mediului este celebrată anual la 5 iunie. La nivel global, tema anului 2018 este combaterea poluării cu plasti. Sloganul evenimentului de la Chișinău a fost „Informează-te, iubește, trăiește!”, iar pe durata Zilei Mediului toți cetățenii au fost îndemnați să folosească mai puțin plastic.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!