fbpx

Cel mai mare festival de Ziua Mediului a avut loc în Republica Moldova

 Cel mai mare festival de Ziua Mediului a avut loc în Republica Moldova
Susține Ecopresa, distribuie!

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Mediului a ținut patru săptămâni, fiind lansată de Ziua Mondială a Mediului pe 5 iunie și culminând pe 26-27 iunie, cu iarmarocul EcoLocal – cu produse prietenoase mediului, expoziții, ateliere, precum și cu un concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra. 

at

Cu serioase probleme de mediu, în lipsa unui minister propriu, dar cu o largă comunitate implicată în protecția naturii, Moldova a organizat cea de-a șasea ediție a Festivalului Ziua Mediului, cu excursii în locuri pitorești, în parcuri fotovoltaice, la mori de vânt, în păduri plantate pentru albini și stoparea alunecărilor, pe Nistru cu caiacele, cu testarea apei din râu, salubrizări, plantări – toate ghidate de specialiști în domeniu. Evenimentul s-a încheiat sâmbătă și duminică, 26-27 iunie, cu iarmarocul EcoLocal – cu produse prietenoase mediului, expoziții, ateliere -, precum și un concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra. 

„Da, scandalurile, subiectele politice, sunt mai sclipitoare. Ce bombă cu efect întârziat coacem prin exploatarea mediului însă, nu este atât de evident. Dar avem oameni care fac lucruri mari, avem oameni care gândesc și avem acest festival – locul unde putem să ne întâlnim, să descoperim cât de interesant și frumos este acest domeniu, să învățăm și să avem noi experiențe” – a declarat în cadrul ceremoniei de încheiere a ediției a VI-a a Festivalului, Cătălina Molodoi, manageră a Festivalului Ziua Mediului.

„Eco-tehnologii, reciclare, separarea deșeurilor, plantări, afaceri verzi, agricultură ecologică, protecția apelor și solului etc., etc  – avem o mulțime de oameni activi care se dedică acestor domenii în Moldova și ei într-adevăr au ce să ne povestească. Vrem ca acest festival să devină tot mai popular – să devenim mai curioși, mai implicați, mai activi și mai atenți față de natură” – a adăugat Lilia Curchi, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu, organizatoare a Festivalului.

Virginia Bâlici, directoare programe a Ambasadei Suediei în Republica Moldova, a declarat: „În Moldova există o comunitate de mediu numeroasă și diversă, care face lucruri grozave. Suntem fericiți și mândri că suntem parteneri ai organizațiilor societății civile și îi sprijinim în realizarea propriilor strategii organizaționale – ceea ce s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra întregului sistem de protecție a mediului, targetând jurnalismul, justiția, activismului de mediu, precum și conservarea biodiversității. Mai sunt multe de făcut, Suedia va continua să dezvolte parteneriate cu organizațiile societății civile și cu alți actori pentru a contribui la protecția mediului, reziliența climatică și restaurarea ecosistemelor.

jjk

„Ediția din acest an a Zilei Mediului este dedicată restaurării ecosistemelor. COVID-19 a dovedit încă o dată cât de dependenți suntem de ecosistemele din jurul nostru. În vremuri de incertitudine și dificultăți, mulți dintre noi și-au găsit refugiu în natură. Am călătorit mai mult în interiorul țării și am descoperit noi locuri, care anterior erau subevaluate. Acum conștientizăm mai bine resurselor acestei țări, ceea ce vine la pachet cu mai multă responsabilitate față de acțiunile prezente și viitoare”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, la deschiderea eco-iarmarocului.

ia

Ministrul Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat: „În condițiile pandemiei, vulnerabilității față de schimbările climatice și provocărilor în domeniul mediului, este necesar să ne unim eforturile să transformăm cerințele de mediu în oportunități de dezvoltare economică durabilă a țării. Cooperarea autorității centrale de mediu cu organizațiile specializate  reprezintă un important instrument în procesul de conștientizare din partea societății și de antrenare a organizațiilor de mediu la elaborarea și adoptarea deciziilor”. 

fi

Festivalul Ziua Mediului Moldova este desfășurat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF) – PNUD, cu asistența financiară a Suediei, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, PNUD Moldova, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și comunitatea de mediu – organizații, proiecte, activiști, afaceri verzi etc.

Tematica anului 2021 pentru Ziua Mondială a Mediului este restaurarea ecosistemelor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!