Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”
Impresii după escapada Rîșcova-Butuceni: „Această drumeție a fost, pentru mine, depășirea limitelor”
Un grup de 12 participanți a explorat traseul Rîșcova-Butuceni și a descoperit natura Orheiului -Vechi, apreciat pentru flora și fauna sa bogată. S-a întâmplat la 13 iunie, ca parte a programului Ziua Mediului Moldova.
Drumețiile sunt despre locuri și oameni
Punctul de pornire al acestui traseu a fost satul Rîșcova, raionul Criuleni, unde participanții au fost ghidați de Valeriu Istrati, membru Exitpoint.md și cel care are grijă în cel mai uman mod de căluții adăpostiți la EcoVillage Moldova.
„Noi astăzi o să vorbim despre ceea ce nu se vede, nu se scrie sau nu se desenează tehnic: cum de fapt ajunge să trăiască un traseu, cum se naște? Acum suntem în satul Rîșcova, la aproximativ 16 km de Orheiul Vechi. Noi o să mergem pe un traseu care este pre-marcat și împreună vom deveni autorii lui, adică vom vedea împreună dacă are potențial sau trebuie ceva schimbat”, a împărtășit Valeriu.
Un alt ghid în această drumeție a fost Andrei Hohlov, conducătorul Clubului Montan din Republica Moldova și co-fondator MyEverest, cu o mare experiență în turismul montan.
„Aproape trei luni pe an le petrec în munți, în calitate de lider alpin sau ghid pe la diferite traininguri. Eu merg prin toate continentele, în afară de Antarctica. În acest an, am fost în Africa, nu demult în Asia, și înțeleg că oamenii sunt atrași de locuri spectaculoase, munți înalți, cascade, mări. Dar eu prefer să merg pe la noi prin țară și cel mai greu îmi este să explic de ce, de exemplu, îmi place să merg prin pădure sau prin câmp? Pentru mine, cel mai de preț este să fiu parte a unui traseu și să ascult toți participanții. Eu astăzi aș prefera să ascult decât să vorbesc, în calitate de participant al drumeției pe care o ghidați”, a menționat Andrei.
Al treilea ghid a fost Anastasia Gurschi, membră a Asociaţiei Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM), o turistă veritabilă care, în fiecare vară, își pune rucsacul în spate și călătorește de una singură prin lume.
„Anul trecut am început să activez la AJMTEM. Din cauza pandemiei, a trebuit să schimbăm formatul Festivalului Ziua Mediului, ca să nu fie doar o zi, ci mai multe zile, mai multe evenimente. Atunci eu am zis: da’ hai să mergem undeva în natură! Orice experiență și ieșire în natură, oricât de experimentat ai fi, te învață ceva, fie că mergi singur, fie – mai ales – când mergi cu cineva”, a spus Anastasia.
Toate drumurile duc la Rîșcova
Traseul Rîșcova – Butuceni are o distanță de circa 16 km, adică 4 ore pe jos. În mare parte, drumul a fost prin zone împădurite și umbrite, așa că participanții nu au obosit. Pe parcursul traseului, drumeții au avut bucuria de a vedea o barză neagră, pasăre inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova.
„Despre această activitate am aflat de pe pagina de Facebook „Ziua Mediului”, pe care o urmăresc activ și vă admir pentru ceea ce faceți. Mă simt foarte bine, e o stare de liniște adâncă. Am descoperit, în primul rând, oameni minunați cu care rezonez și sunt pe aceeași undă. Am descoperit locuri și ecosisteme naturale, precum zonele mlăștinoase cu cocostârci cenușii și egrete, păsări răpitoare. Am descoperit vișinele japoneze”, ne-a spus Valeria Rusu, una din participante.
Fiecare dintre drumeți a venit cu propriul bagaj de experiență în spate. Cristina Chifa este activistă de mediu și o mare amatoare de păsări. „Datorită acestei drumeții și în special Silviei Ursul [ornitolog și co-fondator al Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii], am avut ocazia să văd pe viu o pupăză. E așa de ciudat să trăiești în Moldova și să citești poveștile despre pupăză, dar să nu le vezi niciodată în viață”, a precizat Cristina.
Ajunși la EcoVillage Moldova, participanții au avut parte de o cină copioasă, cu cele mai gustoase sarmale, plăcințele cu brânză și mărar și un compot de căpșuni cu ghimbir. De menționat că aici toată mâncarea este exclusiv vegetariană, din multe legume și fructe proaspete, crescute chiar în sat. Bucatele sunt gătite de localnice etc.
„Sunt încă entuziasmată de EcoVillage Moldova, cum pe o mână de pământ cresc atât de multe plante! Această drumeție a fost pentru mine depășirea limitelor! Prima dată am parcurs 16 km, pentru prima dată am atins cai, am văzut cât de organizat poate fi un rucsac pentru turism, cum se instalează un cort. Am admirat diferite păsări și plante, am gustat din darurile naturii. Îi sunt recunoscătoare lui Valeriu pentru fiecare poveste și pentru împărtășirea experiențelor de conectare cu natura, Anastasiei pentru organizare și împărtășirea experienței ei ca turistă, persoanelor din grup pentru discuțiile interesante și, nu în ultimul rând, bucătăreselor de la EcoVillage Moldova pentru cina gustoasă”, ne-a povestit Rodica Caimac, o altă participantă la drumeție.
După cină, participanții au avut parte de un instructaj din partea reprezentantelor AJMTEM, Anastasia Gurschi și Cătălina Molodoi, despre cum să ne alegem corect un rucsac turistic, în ce constă echipamentul de bază, care sunt regulile de călătorie în grup, cum se instalează și se strânge un cort etc.
Următorul eveniment din cadrul Festivalului Ziua Mediului se va desfășura pe 24 iunie și va fi o vizită ghidată la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Cei interesați sunt invitați să completeze formularul de participare.
Activitățile dedicate Zilei Mondiale a Mediului fac parte din efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos. În Republica Moldova, Festivalul Ziua Mediului este organizat de către Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu suportul mai multor parteneri și donatori, în cadrul unui proiect finanțat de GEF SGP Moldova și cofinanțat de Suedia.
Autoare: Ludmila Hițuc