fbpx

Inovații în domeniul energiei regenerabile, cosmetice, haine, produse alimentare eco, prezentate la Festivalul Ziua Mediului 2023

 Inovații în domeniul energiei regenerabile, cosmetice, haine, produse alimentare eco, prezentate la Festivalul Ziua Mediului 2023

Sursa foto: UNDP Moldova

Susține Ecopresa, distribuie!

Cosmetice, haine și pungi eco, produse alimentare fără adaosuri chimice, inovații în domeniul energiei verzi, jocuri și concursuri care au ca tematică prevenirea poluării mediului au fost prezentate la Festivalul Ziua Mediului, ediția a 8-a, care a avut loc sâmbătă, 10 iunie, în Parcul Valea Morilor din Chișinău.

Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD Moldova, a precizat că motto-ul Zilei Mondiale a Mediului din anul curent a fost „Soluții pentru poluarea cu plastic”. Producerea articolelor din plastic a crescut de patru ori, în ultimii 30 de ani. Acest lucru se datorează utilizării extinse a plasticelor în economiile emergente, dar și în economiile globale, în general. De asemenea, este o moștenire a pandemiei COVID-19, timp în care am folosit foarte multe echipamente din plastic, dar și măști. Shopping-ul online și livrarea la pachet a produselor din restaurante sporește cantitatea de deșeuri din plastic”.


Pe de altă parte, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a spus că Republica Moldova depune eforturi considerabile pentru e reduce utilizarea plasticului. „Chiar aici, în acest parc, avem reprezentanți ai mai multor companii din Republica Moldova, care se ocupă cu reciclarea plasticului, colectarea selectivă a plasticului. Ei sunt gata să investească, iar produsele create din plasticul reciclat să fie folosite în activitățile economice”.

Alexandru Voloc, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, a ținut să menționeze că 1/4 din toate decesele din lume ar putea fi prevenite, dacă nu ar fi factori de mediu, pe care putem să îi controlăm. Lucrând pentru protecția mediului, în scopul reducerii cantității de plastic, vom reduce și decesele și vom contribui la îmbunătățirea sănătății noastre”.

La rândul său, Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a menționat că schimbarea înseamnă eforturi conjugate pentru a înțelege și a sensibiliza nevoia de această schimbare și acțiuni. „În acest sens, jurnaliștii joacă un rol foarte important în ceea ce privește transpunerea într-un limbaj pe înțelesul tuturor a cercetărilor științifice care vizează domeniul protecția mediului. Astfel, Ambasada Suediei a susținut predarea, timp de cinci luni, a unui curs opțional, „Jurnalism de mediu”, la Universitatea de Stat din Moldova. Cursul a fost realizat din inițiativa Asociației Jurnaliștilor de Mediu”, a subliniat în cadrul evenimentului Katarina Fried.

Festivalul Ziua Mediului a fost organizat de către Asociația Jurnaliștilor de Mediu, împreună cu mai multe organizații din domeniu din Republica Moldova și a beneficiat de sprijinul Suediei, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS Moldova), Ministerului Mediului și Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii noi pentru o presă de mediu sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia. Cofinanțarea este realizată cu sprijinul Suediei. 

                                          

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari