fbpx

În Moldova a fost importat primul lot de cânepă industrială. Materialul va fi folosit pentru construcția unei căsuțe de vacanță

Susține Ecopresa, distribuie!

Asociația obștească „Renașterea Rurală” anunță că a reușit să importe primul lot de cânepă industrială pe teritoriul Republicii Moldova. Materialul va fi folosit pentru a realiza o căsuță de vacanță (model demonstrativ) în Parcul Național „Nistrul de Jos”, satul Tudora, raionul Ștefan Vodă.

Importul de cânepă a fost făcut în cadrul proiectului „Consolidarea rezilienței întreprinderilor mici conduse de femei din sectorul turismului rural prin implementarea tehnologiilor eficiente energetic. Construirea de case eficiente energetic ca răspuns la crizele energetice”. Acest proiect este implementat de Asociația Renaşterea Rurală cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC).

Obiectivul asociației, în general, este de a modifica legislația națională astfel, încât să fie posibilă importarea, plantarea, creșterea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale. „Ca rezultat, proiectul în derulare este doar un prim pas către obiectivul pe care noi ni l-am propus”, spun reprezentanții organizației „Renașterea Rurală”.

Foto: Renașterea Rurală

Curiozități despre cânepa industrială ca material de construcții

Cânepa industrială ca material de construcție oferă soluții pentru o varietate de probleme cu care se confruntă standardele actuale din construcție.

Greutatea sa redusă, rezistența la mucegai, respirabilitatea etc. fac ca produsele din cânepă industrială să fie versatile într-o multitudine de utilizări. Conform testelor efectuate de către NNFCC Renewable House la Building Research Establishment (BRE), cânepa industrială este un material de construcție mai durabil în comparație cu majoritatea metodelor de construcție utilizate în prezent. În plus, utilizarea sa practică în construcția de clădiri ar putea duce la reducerea atât a consumului de energie, cât și la reducerea de poluanți secundari.

Foto: Renașterea Rurală

Ca izolație: cânepa industrială este ușoară și netoxică, permițând instalarea sa într-o varietate de spații, podele, pereți și acoperișuri. Comparativ cu izolația minerală, cânepa industrială absoarbe aproximativ dublul cantității de căldură și ar putea fi comparată cu lemnul, în anumite cazuri chiar depășind unele dintre tipurile sale.

Materialul poros permite pătrunderea aerului și a umezelii, cu o densitate aparentă de până la 20%, fără a pierde proprietăți termice. În schimb, izolația minerală utilizată în mod obișnuit începe să cedeze după 2%. Izolația distribuie uniform vaporii și permite circulația aerului, aspirând în mod constant aerul uzat și înlocuindu-l cu aer proaspăt. În plus, izolația servește ca o barieră fonică, slăbind undele sonore aeriene care trec prin ea.

Foto: Renașterea Rurală

Cânepa industrială absoarbe bioxidul de carbon atât în perioada de creștere, cât și în timpul întăririi betonului din cânepă industrială. Amestecul se întărește atunci când silica conținută în coji de cânepă industrială se amestecă cu var, rezultând procesul de mineralizare care extrage bioxidul de carbon din aer, purificându-l.

Foto: Renașterea Rurală
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu