fbpx

Premieră pentru Republica Moldova: în Parcul Național „Nistrul de Jos” se construiește o casă din cânepă industrială. Ecologică, eficientă energetic și rezistentă la foc

 Premieră pentru Republica Moldova: în Parcul Național „Nistrul de Jos” se construiește o casă din cânepă industrială. Ecologică, eficientă energetic și rezistentă la foc

Foto: Silviu Răcilă

Susține Ecopresa, distribuie!

În premieră pentru Republica Moldova, în satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, se construiește cu titlu de experiment o casă din cânepă industrială. Specialiștii spun că este mai ecologică, mai călduroasă iarna și mai răcoroasă vara, precum și rezistentă la foc.

Singura și marea problemă este că în Republica Moldova, deocamdată, este interzisă cultivarea cânepei industriale. Tocmai din acest motiv, Asociația obștească „Renașterea Rurală” a inițiat proiectul: să demonstreze necesitatea legalizării cultivării acestei culturi, în special pentru industria construcțiilor. 

Dirigintele de șantier ne prezintă cum ar trebui să arate căsuța de vacanță, potrivit proiectului. Aceasta va fi dotată cu geamuri panoramice
Dirigintele de șantier ne prezintă cum ar trebui să arate căsuța de vacanță, potrivit proiectului. Aceasta va fi dotată cu geamuri panoramice

Am analizat mai mult timp acest tip de material și am ajuns la concluzia că, într-adevăr, are numeroase beneficii, iar pentru Republica Moldova, singura problemă este legislația. Am discutat cu unele organizații care au încercat să facă modificări în legislație, dar nu le-a reușit. Atunci am înțeles că singura soluție de „a mișca carul din loc” este să venim cu un model demonstrativ”, spune Silviu Răcilă.

Longevivă, ecologică și eficientă energetic. Rezistentă la foc, insecte, mucegai și rozătoare 

Momentan, majoritatea locuințelor noastre sunt construite din materiale toxice. Casele din cânepă sunt însă ecologice – compoziția pereților este dintr-un amestec de cânepă industrială, var și argilă.

Mortar din puzderie de cânepă industrială, var și argilă
Amestecul pregătit pentru a fi turnat. Foto: Silviu Răcilă

Amestecul este și un conservant foarte bun, întrucât PH-ul ridicat din var nu le permite bacteriilor și mucegaiului să se dezvolte. Nici insectele și rozătoarele nu reprezintă un pericol pentru casă.

Pe parcursul a sute de ani, această compoziție va proteja lemnul și nu se va întâmpla nimic cu structura casei. Specialiștii spun că 100-200 de ani se poate locui într-o asemenea casă fără probleme”, menţionează Silviu Răcilă.

Mai mult, o casă izolată cu puzderie de cânepă va fi eficientă din punct de vedere energetic, datorită faptului că nu va avea pierderi de căldură. Indiferent de perioada anului, locuitorii se vor bucura de temperaturi confortabile.

De asemenea, mortarul din puzderia de cânepă industrială, amestecat cu var și argilă, este și rezistent la foc.

Casa ecologică este mai ieftină? 

Potrivit inițiatorilor proiectului, dacă ar fi cultivată cânepa la noi în țară, costul unei astfel de case ar putea fi chiar mai mic decât al unei tradiționale.

După finalizarea proiectului, vom putea face calcule și estimări mai exacte despre costul construcției unei case – atât din cânepă industrială importată, cât și din cânepă cultivată în Republica Moldova. Deocamdată, nu putem afirma nimic, dar ceea ce știm sigur este că în Ucraina costul unei astfel de case, cu materia primă crescută la ei în țară, este mai mic decât al unei case tradiționale”, a explicat Silviu Răcilă.

Va fi totuși admisă cultivarea cânepii industriale în Republica Moldova?

Deși țările vecine, România și Ucraina, permit cultivarea cânepei industriale, legislația Republicii Moldova interzice cultivarea acestei plante. Chiar și importul cânepei este o procedură greu de realizat deocamdată.

Noi suntem primii în istoria Republicii Moldova care am reușit să importăm cânepă industrială. Am importat aproximativ 7 tone de material din România. Pentru aceasta, am fost nevoiţi să umblăm 3 luni pe la diverse instituţii – Agenția Medicamentului, comisia permanentă pentru controlul drogurilor, Ministerul de Interne, să deranjăm ministra Mediului, responsabili de la „Interne”…”, povestește Vladimir Ursu.

Puzderia de cânepă industrială importată de AO „Renașterea Rurală”
Puzderia de cânepă industrială importată de AO „Renașterea Rurală”

Potrivit membrilor organizației, datorită experienței date, autoritățile (sceptice în primă instanță) au format un grup interministerial pentru identificarea soluției de legalizare a cultivării cânepii industriale pe teritoriul Republicii Moldova.

Și Vasile Șarban, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a confirmat pentru presă în luna august curent că în Republica Moldova ar putea fi legalizată cultivarea cânepii industriale. Atunci el a mai menţionat că în Republica Moldova „se importă făină din cânepă, material nețesut din cânepă, semințe de cânepă, ulei de cânepă, când de fapt toate acestea pot fi produse în ţară”.

Reprezentanţii Asociaţiei „Renașterea Rurală” sunt de părere că utilizarea cânepii în sectorul construcțiilor va contribui la diminuarea importului de poliester, de vată minerală sau de alte materiale care sunt scumpe și se produc pe bază chimică.

Când vom putea vizita căsuța din cânepă? 

Căsuța de vacanță construită din cânepă industrială se află în cadrul Pensiunii „La Tudora”, chiar pe malul Nistrului. Lucrările de construcție a casei sunt pe ultima sută de metri și vor fi încheiate până la sfârșitul acestui an.

Locul unde este amplasată căsuța de vacanță din cânepă industrială
Locul unde este amplasată căsuța de vacanță din cânepă industrială

Acum suntem la etapa în care se toarnă amestecul din puzderie de cânepă industrială. Pentru aceasta, a venit colegul nostru din Belgia, care dirijează procesul dat”, spune Vladimir Ursu, director-executiv în cadrul Asociației obștești „Renașterea Rurală”.

Dirigintele de șantier și proprietarul pensiunii „La Tudora”
Dirigintele de șantier și proprietarul Pensiunii „La Tudora”. Discuții privind construcția căsuței

Pentru a respecta specificul arhitectural din regiune, căsuța va fi acoperită cu stuf. Proprietarii pensiunii spun că vor păstra designul unic al pereților din puzderie de cânepă. „Vrem ca această căsuță să fie cât mai autentică, sănătoasă și ecologică. De aceea, nu ne dorim să intervenim”, spune Dorina Onici, proprietara Pensiunii „La Tudora”.

Cum arată amestecul obișnuit din cânepă industrială, var și argilă (ultimul strat) și mortarul cu pigment (primele două straturi)
Nuanța obținută din amestecul obișnuit din cânepă industrială, var și argilă (ultimul strat) și nuanța mortarului cu pigment (primele două straturi)

Totodată, proprietarii pensiunii planifică să construiască și o căsuță din paie. Astfel, își propun să contribuie la conservarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova și să le ofere vizitatorilor posibilitatea de a experimenta viața autentică de la țară.

Potrivit Comisiei Europene, cânepa este cultivată în întreaga Europă. Cel mai mare producător este Franța, care deține 60% din producția UE, urmată de Germania – 17%, și Țările de Jos, a căror producție de cânepă constituie 5%.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii noi pentru o presă de mediu sustenabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.

                                          
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Mariana Panea