fbpx

Mașina de spălat vase – mai economică și ecologică decât spălatul manual

 Mașina de spălat vase – mai economică și ecologică decât spălatul manual
Susține Ecopresa, distribuie!

O maşină de spălat vase poate economisi lunar tone de apă – aceasta este mai avantajoasă decât spălatul manual, susţin experţii. În plus, dacă apa din robinet este încălzită de centrala termică, boiler, sau alte surse pe bază de electricitate, atunci trecerea la o mașină de spălat vase va economisi și din electricitate. La noi s-a redus cu 3 tone consumul lunar de apă și cu 300 de lei consumul la energia electrică”, povestește din experiența sa Vladimir Ursu, expert în eficiență energetică, directorul executiv al AO „Renașterea Rurală”. 

Mașinile de spălat sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic și de apă decât spălarea manuală, cu condiția să fie utilizate corespunzător și să fie încărcate la capacitate maximă.

„Problema este că multă lume nu conștientizează că irosește foarte multă apă la spălatul și clătitul vaselor. Cândva priveam sceptic la aceste lucruri, dar mi-am schimbat viziunea când am procurat, cu 5-6 ani în urmă, o mașină de spălat vase”, afirmă expertul.

„Într-adevăr, este mai bine să ai o mașină de spălat vase – investeşti în cumpărarea ei, dar îţi ridici nivelul de confort, de viață. Imaginează-ți că în fiecare zi economisești timp – vreo 20-30 de minute – acest timp poți să-l folosești pentru a sta cu familia sau, elementar, să dormi când ești supraobosit. Să ai mașină de spălat vase este mai ecologic și mai eficient. Din orice punct de vedere este bine s-o ai în gospodărie”, completează specialistul.

Mașina de spălat vase este recomandată oricui?

Procurarea unei mașini de spălat vase este recomandată oricui, în special familiilor cu copii, oamenilor cu un program foarte încărcat, precum și celor care gătesc des acasă și generează o cantitate mare de vase de spălat, etc.

„Dacă spală sub jetul continuu de apă și mai ales dacă îi place când debitul e mare, atunci el poate să folosească dublu sau triplu apă. Pentru a evita aceste deprinderi nesustenabile, mașina de spălat vase ne vine în ajutor. Economisim și timpul, și banii și resursele naturale”, explică specialistul în eficiență energetică.

Totuși, în cazul în care locuiește o singură persoană și generează o cantitate mică de vase murdare, precum una sau două farfurii pe zi, expertul menționează că nu are rost să pui în funcțiune o mașină la o astfel de cantitate minimă, subliniind că „e nevoie să se acumuleze câteva zile, vase murdare.”

Consumul de energie electrică: Ce trebuie să știi? 

În medie, o mașina de spălat vase consumă între 1,2 kWh și 1,5 kWh per ciclu. Informaţia exactă este indicată pe eticheta de rating energetic.

Cele mai eficiente mașini de spălat vase vor avea un rating energetic A sau B, iar cu cât        este mai mic numărul de kWh, cu atât mai puțină energie va folosi aparatul.

„Consumul cel mai mare la mașina de spălat vase este pentru încălzirea apei. Aceasta poate fi de două tipuri – clasică (electrică) și pe invertor (de 30% mai eficient decât clasic), care consumă mai puțină energie”, precizează specialistul.

Câtă apă consumă?

Potrivit unui studiu al Universității din Bonn din Germania, o mașină de spălat vase industrială plină (în domeniul HoReCa) utilizează aproximativ 13 litri de apă pentru a curăța 144 de articole. Pe când pentru spălarea manuală a aceleiași cantităţi sunt folosiţi în medie circa 100 de litri de apă.

„În condiții casnice, o mașină de spălat vase consumă între 6 și 12 litri de apă, în funcție de capacitatea aparatului, fiind disponibile modele pentru 4 sau 6 persoane.

Consumul de apă poate varia și în funcție de regimul pe care îl setezi: de spălare, de clătire, cu preclătire etc. Cel mai scurt ciclu durează aproximativ 30 de minute, iar cel mai lung poate dura aproximativ 4 ore. Evident că în cazul celui de-al doilea regim va fi necesară o cantitate mai mare de apă”, explică Vladimir.

Cât costă o mașină de spălat vase? 

În magazinele specializate din Republica Moldova, prețul unei mașini de spălat vase poate fi de 5.000 – 20.000 lei, în funcţie de producător și de parametrii tehnici.

„Prețul diferă în funcție de tehnologiile aplicate. Mașinile eficiente energetic, de obicei, sunt mai scumpe pentru că sunt pe bază de invertor (acelea ieftine, funcționează pe bază de încălzitor electric)”, adaugă expertul.

Sursa foto: taste.com
Sursa foto: taste.com

Criterii importante pentru alegerea mașinii de spălat vase  

  • Pe scara energetică de la A la G, treapta A indică cel mai redus consum de energie.
  • Pe eticheta energetică este precizat consumul de electricitate pentru 100 de cicluri de activitate (nu putem indica o cifră pentru consumul optim, întrucât depinde de mai mulți indicatori, dar comparați-l cu alte modele asemănătoare).
  • De asemenea, pe eticheta energetică este indicat consumul de apă per ciclu.(nu putem indica o cifră pentru consumul optim, întrucât depinde de mai mulți indicatori, dar comparați-l cu alte modele asemănătoare).
  • Nivelul de zgomot (măsurat în decibeli, pe o scară de la A la D): A este cel mai silențios.
    Eticheta energetică anterioară și cea actualizată. Sursa foto: sparksdirect.com
    Eticheta energetică anterioară și cea actualizată. Sursa foto: sparksdirect.com

Cum poți economisi și mai mulți bani?

Omite pre-clătirea – majoritatea mașinilor de spălat vase moderne au nevoie doar de o răzuire rapidă a bucăților de mâncare rămase înainte de încărcarea vaselor.

  • Utilizează regimul „eco” – este cea mai eficientă setare din punct de vedere energetic. Setarea ecologică sporeşte eficienţa consumului de apă și electricitatea – timpul de funcționare este mai mare, dar se consumă mult mai puțină apă pentru curățarea vaselor. Folosind setarea „eco” în loc de un ciclu normal, ai putea economisi aproximativ 20% din energie.

Ce faci dacă nu ai conexiunea la rețeaua de apă, dar ai o fântână?

Oamenii de la sat pot conecta mașina de spălat vase prin intermediul unei fântâni, menționează Vladimir.

„Există mai multe metode de conectare – este însă esențial să fie apeduct și să aibă o pompă de presiune. De regulă, presiunea în apeduct se situează în jurul valorii de 1,5-2,5 bari, ceea ce nu creează dificultăți pentru funcționarea mașinii de spălat vase. În cazul în care presiunea este mai scăzută, se poate instala o pompă suplimentară pentru a crește presiunea apei.”

În multe din localități apa este dură. Ce faci ca să nu se defecteze aparatul la scurt timp?

Potrivit expertului, una dintre principalele cauze ale defecțiunilor la mașinile de spălat vase este prezența sărurilor în apă. „Acest lucru se poate evita prin instalarea unui sistem de filtrare local”.

Mai mult, practic toate mașinile de spălat vase au un filtru separat pentru sare. Adăugarea sării în acest filtru ajută nu doar la dezinfecție, ci și la înmuierea apei”, explică Vladimir.

Ce detergenți trebuie să folosești?

Atunci când alegi detergenții, este recomandat să optezi pentru cei certificați ecologic și să te asiguri că etichetele sunt conforme cu standardele corespunzătoare, evitând astfel „greenwashing-ul”.


Mai multe detalii despre etichetele ecologice false și autentice, vezi în materialul: Adevărul din spatele etichetelor: Certificarea ecologică și capcana greenwashing-ului 


„Majoritatea detergenților sunt adaptați la realităţile de ultimă oră – se descompun practic total în apă și nu poluează. Sigur că sunt și detergenți toxici, dar deja majoritatea producătorilor se conformează standardelor Uniunii Europene”, concluzionează Vladimir Ursu, expert în eficiență energetică, directorul executiv al AO „Renașterea Rurală”.

***

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc