Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Economisim resursele energetice şi apa: cinci mii de instituţii publice îşi monitorizează consumul printr-un sistem informaţional
Aproximativ 5.000 de instituții publice din Republica Moldova beneficiază acum de un sistem informaţional de management energetic (EMIS) prin care le este monitorizat consumul de energie electrică, gaze naturale, energie termică și apă. Fiecare instituţie, inclusiv şcoli şi spitale, are un profil electronic în cadrul acestui sistem şi are obligația să furnizeze regulat datele contoarelor. EMIS le ajută să-şi înţeleagă consumul real de resurse şi să găsească soluţii pentru economisirea lor.
Ca urmare, beneficiarii îşi pot reduce şi cheltuielile pentru întreţinerea sediilor. Iar beneficiul pentru întreaga societate va fi un aer mai curat – diminuarea consumului de resurse energetice înseamnă reducerea emisiilor de carbon şi a altor substanţe toxice – şi reducerea risipei de apă. Acest sistem poate genera economii de la 5 la 15% din consumul de resurse, dacă va fi utilizat corect, au estimat responsabilii.
Economisind conştient resursele, contribuim colectiv la un viitor mai ecologic și mai durabil
În cadrul proiectului, deja au fost identificate aproximativ 300 de clădiri cu eficiență energetică redusă. Pentru acestea a fost oferit audit energetic și servicii de management energetic gratuite, inclusiv elaborarea unui plan de acțiuni concrete pentru reducerea consumului de energie și apă, se arată într-un comunicat de presă remis Ecopresa de organizaţia nonguvernamentală Green City Lab Moldova.
„Prin aplicarea mecanismelor de management energetic, se estimează că Republica Moldova şi-ar putea reduce consumul de energie cu până la 15%, generând economii de 1.639 GWh și reducând emisiile de CO2 cu 563 ktone în decurs de 20 de ani doar în sectorul public”, a menţionat Andrea Cuzyova, reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, la un eveniment de prezentare a primelor rezultate din cadrul EMIS.
Ea a menţionat că putem reduce consumul de energie corectându-ne propriul comportament, recurgând la „ajustări conștiente, fără a ne afecta confortul propriu” şi astfel „putem contribui colectiv la un viitor mai bun, mai ecologic și mai durabil”.
„Acest sistem este important și pentru faptul că va oferi o listă unică cu date ale acestor instituții publice, care va sta la baza deciziilor privind finanțarea proiectelor de eficiență energetică”, a remarcat Nicolae Olari, șeful direcției pentru eficiență energetică din cadrul Ministerului Energiei. Potrivit lui, platforma EMIS permite stocarea datelor lunare de consum și compararea indicatorilor energetici pentru diferitele perioade ale zilei, lunii sau anului. În funcție de datele înregistrate, administrația instituțiilor poate să observe când consumul de resurse a fost ineficient și să ia măsuri.
EMIS a fost lansat în Moldova cu suportul PNUD și GEF (Facilitatea Globală de Mediu), iar baza de date a fost extinsă la nivel național de Green City Lab Moldova, în parteneriat cu Ministerul Energiei, Centrul analitic independent Expert-Grup și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Sistemul a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în 2006, în peste 13.000 de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost adaptat și în alte țări, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, în Serbia.