VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
FOTO/ Ziua Mediului. Cum arată o turbină eoliană din interior și cât sunt de eficiente
Cum arată o turbină eoliană de aproape și din interior, cât de masivă este, cum arată panourile fotovoltaice, ce textură au, ce funcții și caracteristici au toate aceste tehnologii, cât sunt de ecologice, eficiente, avantajoase etc., ce înseamnă o pădure mixtă cu valoare adăugată – toate acestea au fost descoperite sâmbătă, pe 12 iunie, în cadrul Festivalului Ziua Mediului, care durează toată luna iunie curent.
Sâmbătă, un grup de 30 persoane a vizitat turbine eoliene din în proces de instalare, aflate încă la sol, dar și puse în funcțiune, în satele Drăgușenii Noi, Bursuc, Nișcani și Păulești. Participanții au avut posibilitatea să le studieze, să le atingă și chiar să intre în interiorul unei turbine. Vizita a fost ghidată de expertul și Ex-viceministrul Mediului Corneliu Mârza.
„Eu vin de la Cimișlia, sunt inginer mecanic și mi-e interesant domeniul energiei eoliene, în special turbinele eoliene, pentru că le-am studiat mai aproape. Am venit să aflu noutățile din domeniu și mi-a plăcut mult tot ce am văzut”, a spus unul dintre participanți.
De menționat că turbina eoliană din satul Drăgușenii Noi este administrată de Întreprinderea Mixtă Globeco International, cea din satul Bursuc de SRL „General Eco Energy” și turbinele eoliene din satele Nișcani și Păulești de SRL „PDG Fruct”.
De asemenea, în timpul drumeției a fost făcut un popas în satul Vărzărești, raionul Nisporeni, unde a avut loc prima plantație de pădure dedicată albinelor, dar și cu rolul să oprească eroziunile și alunecările care se întâmplă în acea zonă. Organizația care s-a ocupat de proiect este Arboretum, bine-cunoscută în comunitatea de mediu, care a plantat cu sprijinul Suediei, Programului de Granturi Mici GEF și altor parteneri.
În acest an, Festivalul Ziua Mediului are loc în perioada 5-27 iunie, timp în care toți doritorii sunt invitați să participe. Urmează un tur cu caiacele pe Nistru, unde vor fi prelevate și probe de apă, apoi verificate în laboratorul Agenției de Mediu. Peste încă o săptămână, la 26-27 iunie, la Chișinău va avea loc un Iarmaroc organizat de EcoLocal, cu vânzări, expoziții și diverse activități. Evenimentele sunt gratuite, iar transportul este asigurat în limita locurilor disponibile.
Toate detaliile despre eveniment le găsiți pe pagina de Facebook – Ziua Mediului Moldova, sau pe pagina evenimentului – Ziua Mediului.
Festivalul Ziua Mediului Moldova 2021 este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM), în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD și asistența financiară a Suediei la Chișinău, cu suportul OMS Moldova, UNDP Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu.