fbpx

Sistem hibrid inovativ de producere a energiei verzi: cu 40% mai multă energie decât panourile solare, montate pe aceeași suprafață

 Sistem hibrid inovativ de producere a energiei verzi: cu 40% mai multă energie decât panourile solare, montate pe aceeași suprafață

Sistem hibrid inovativ de producere a energiei regenerabile. Sursa foto: alianta-pentru-natura.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Un start-up francez a dezvoltat un sistem hibrid pentru producerea energiei verzi, compus din turbine eoliene și panouri solare. Firma Uneole susține că tehnologia sa produce cu 40% mai multă energie decât panourile solare, montate singure pe aceeași suprafață, scrie go4it.ro.

Sistemul a intrat în anul trecut în faza de teste și va debuta pe piața franceză în 2023. În anul 2024, soluția va ajunge și în alte state europene.

Sistemul poate fi montat pe clădiri cu acoperiș plat și care au o înălțime mai mare de 10 metri. „Cu cât clădirea este mai înaltă, cu atât mai puțin va fi perturbat vântul”, a declarat Louis Dubar, inginer de la Uneole, pentru PV Magazine.

Sistemul standard include turbine eoliene cu puterea de 2 mii de megawați, care au deasupra lor panouri solare. Ansamblul are o înălțime de 4 metri. Puterea poate varia în funcție de dimensiunea clădirii și de necesitățile clientului. Pentru o clădire cu un acoperiș de 1000 de metri pătrați, instalarea de astfel de sisteme costă între 300 de mii și 500 de mii de euro. În prezent, Uneole dezvoltă algoritmi care să calculeze numărul exact de panouri solare și turbine eoliene, necesar pentru fiecare proiect.

Sursa foto: forbes.ro

Tehnologie similară – și în Republica Moldova

O tehnologie similară se va implementa și în Republica Moldova. Piotr Comarov, director pentru dezvoltarea proiectelor de la Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), a precizat pentru Ecopresa.md că, la fel ca și în cazul invenției franceze, vor fi combinate mai multe surse de energie regenerabilă.

„Nu putem să ne oprim doar la un singur tip de energie. Astăzi este soare, iar mâine poate să nu fie, nici noaptea nu este soare. Tehnologia constă în folosirea energiei solare de la panouri fotovoltaice, în combinație cu energie eoliană, pentru a obține energie electrică. Soluția optimă este să adăugăm și colectoare solare, care se folosesc pentru încălzirea apei. Poate fi adăugată și o sursă de încălzire sau de energie electrică, care provine din combustibili clasici, tradiționali. Atunci vom avea cel mai sigur și mai optim tip de folosire a energiei electrice și de încălzire”, a menționat Piotr Comarov.

Proiectul se va implementa începând cu ianuarie 2023 și va cuprinde cinci localități din Republica Moldova – Lozova, Vorniceni, Sireți  din raionul Strășeni, Budești din municipiul Chișinău și Mereni din raionul Anenii Noi.  Noul sistem se va implementa pe parcursul a 10 luni. „Până în noiembrie anul viitor, în cele 5 localități vor fi instalate în combinație mai multe surse de energie regenerabilă, pentru a obține atât energie electrică, cât și apă caldă. Totodată, în instituțiile publice vor fi instalate sisteme de monitorizare a consumului de energie electrică, energie termică și apă, pentru un consum responsabil”, a specificat expertul de la AEER.

Sisteme hibrid de producere a energiei verzi vor fi implementate în instituțiile cu un consum mare de energie electrică, apă caldă și energie termică.

Sursa foto: cezinfo.ro

Pentru implementarea proiectului în cele cinci localități din Republica Moldova, Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF) a alocat în jur de 40 de mii de dolari. Totodată, și primăriile din cele cinci localități vor trebui să vină cu o contribuție financiară de 25% din valoarea proiectului.

Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Green City Lab Moldova.

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari