fbpx

Agenția „Moldsilva”: Perdele forestiere reabilitate și emisii de carbon reduse

 Agenția „Moldsilva”: Perdele forestiere reabilitate și emisii de carbon reduse

Foto: Ecopresa.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Până la sfârșitul anului 2016 suprafața totală a perdelelor forestiere reabilitate de către Agenția „Moldsilva” în cadrul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) va atinge cota de 2071 ha.

Datele au fost prezentate în cadrul unei ședințe ordinare a Comitetului de Supraveghere a proiectelor „Conservarea solurilor în Moldova”, „Dezvoltarea sectorului forestier comunal în Moldova” și „Agricultura Competitivă în Moldova”.

Dumitru Galupa, directorul ICAS și managerul Unității pentru Implementarea Proiectelor, a menționat că în cadrul MAC-P în primul semestru al anului 2017 vor mai fi reabilitate încă 129 ha de perdele forestiere.

Potrivit lui Galupa, proiectul „Conservarea solurilor în Moldova” va genera reduceri de emisii de 1,4 MtCO2 ( pentru perioada 2002-2016). Calculele respective vor fi confirmate prin măsurarea carbonului din biomasă (arbori, arbuști și litieră) și sol în cadrul a 213 suprafețe de probă.

Conform informațiilor disponibile, în cadrul proiectelor se înregistrează o continuă creștere a suprafețelor acoperite cu culturi silvice transferate în starea de masiv. Cu toate acestea sunt și sectoare care solicită intervenții suplimentare pentru ameliorare, inclusiv cele afectate de incendii, tăieri ilicite, inundații etc., iar ICAS și entitățile silvice participante în proiecte monitorizează situația și efectuează periodic intervențiile necesare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!