fbpx

Schimb de experiență: silvicultori din Moldova într-o vizită de studiu în Slovacia

 Schimb de experiență: silvicultori din Moldova într-o vizită de studiu în Slovacia

Vizită de studiu a silvicultorilor din Moldova în Slovacia

Susține Ecopresa, distribuie!

Reprezentanți ai Agenției „Moldsilva” și ai Asociației Femeilor Silvicultoare din Republica Moldova au beneficiat de schimb de experiență într-o recentă vizită de lucru în Republica Slovacă.

Vizita în orașul Zvolen, în perioada 18-22 aprilie 2023, este parte a Proiectului „Transferul cunoștințelor forestiere și creșterea gradului de conștientizare cu privire la utilizarea durabilă a resurselor naturale” (SAMRS/2022/MD/1/1), finanțat de SlovakAid. Această inițiativă a avut ca scop transferul de cunoștințe în domeniul împăduririi, inventarierii, monitorizării pădurilor și creșterii gradului de conștientizare a utilizării durabile a pădurilor prin educație ecoforestieră.

Panouri informative despre managementul pădurii
Panouri informative despre managementul pădurii

Pe parcursul vizitei, reprezentanții Republicii Moldova au avut o agendă complexă și interesantă. Aceasta a inclus și participarea la evenimentele tematice dedicate „Zilelor Pădurii”, o tradiție bine-cunoscută în Slovacia. Zilele dedicate pădurii au inclus o varietate de activități, precum standuri de informare, trasee educaționale forestiere, jocuri și concursuri pentru copii, plantare de copaci, ateliere de creație și acțiuni de salubrizare a apelor și pădurilor.

Un aspect important al vizitei de studiu a fost participarea la excursii profesionale, ceea ce a facilitat transferul de cunoștințe în domeniul împăduririi, refacerii pădurilor, inventarierii, monitorizării și activităților de educație ecoforestieră. Participanții au avut oportunitatea de a învăța direct de la specialiștii slovaci și de a aplica aceste cunoștințe în contextul specific al Republicii Moldova.

Un rezultat valoros al vizitei a fost elaborarea unui suport de curs pentru activitățile ulterioare ale proiectului.

Participanții au împărtășit experiențele și cunoștințele comune în domeniu, consolidând astfel relațiile de colaborare între cele două țări.

Expoziție în aer liber
Expoziție în aer liber. Cunoaștem vârsta unui copac

Reprezentanții Agenției „Moldsilva” și ai Asociației Femeilor Silvicultoare din Republica Moldova exprimă convingerea că această vizită de lucru va influența pozitiv perfecționarea activităților legate de educația ecoforestieră în Republica Moldova. Transferul de cunoștințe și experiența acumulate vor contribui la consolidarea capacităților silvicultorilor moldoveni și la promovarea practicilor durabile în gestionarea resurselor forestiere.

Această inițiativă reflectă angajamentul continuu al Republicii Moldova de a dezvolta și de a implementa practici sustenabile în domeniul silviculturii. Prin intermediul colaborării internaționale și al schimbului de experiență, Republica Moldova urmărește să își consolideze sectorul forestier și să contribuie la protejarea mediului înconjurător și la conservarea resurselor naturale.

Vizită de studiu în Slovacia a silvicultorilor din Moldova
Vizită de studiu a silvicultorilor din Moldova în Slovacia
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!