fbpx

(UPDATE) Ion Platon revine la șefia Agenției „Moldsilva”. Anterior a fost destituit din funcție pentru incompetență profesională

 (UPDATE) Ion Platon revine la șefia Agenției „Moldsilva”. Anterior a fost destituit din funcție pentru incompetență profesională

Ion Platon. Sursa foto: Facebook/Moldsilva

Susține Ecopresa, distribuie!

Ion Platon a fost restabilit în funcția de director-adjunct al Agenției „Moldsilva”, printr-o hotărâre a instanței de judecată. Informația a fost confirmată pentru ecopresa.md de Iulian Mamai, un alt director-adjunct al Agenției „Moldsilva”. În cadrul instituției, vor activa în continuare doi directori-adjuncți. Iulian Mamai nu a oferit însă și alte detalii, motivându-și refuzul prin faptul că este ocupat și că alte informații la acest subiect poate să ne ofere Ministerul Mediului.

Solicitată de ecopresa.md, Inga Bânzari, reprezentanta Serviciului de presă al Ministerului Mediului, la fel a confirmat că Ion Platon a fost restabilit, printr-o hotărâre a instanței de judecată, în funcția de director-adjunct al Agenției „Moldsilva”. Peste o oră, Inga Bânzari a menționat că decizia prin care Ion Platon a fost restabilit în funcția de director-adjunct al Agenției „Moldsilva” a fost contestată de Ministerul Mediului la Curtea de Apel Chișinău.

Valeriu Caisîn, directorul Agenției „Moldsilva”, ne-a comunicat că decizia instanței de judecată este obligatorie. „O să vedem cum o să conlucrăm (cu Ion Platon – n. red.). În prezent, relațiile dumnealui sunt cu Ministerul (Mediului –  n. red.), dar nu cu Agenția „Moldsilva”. Decizia judecății către Agenția „Moldsilva” este să i se plătească doar un salariu mediu de funcție, în momentul în care Ion Platon este restabilit în funcție”, a specificat Valeriu Caisîn.

(UPDATE) Contactat telefonic, Ion Platon a evitat să răspundă la întrebările reporterului ecopresa.md și a spus că va reveni cu un apel, dar așa și nu a făcut-o, iar mai multe detalii ar putea să ofere într-o discuție tête-à-tête. Sunat ulterior de reporterul ecopresa.md, Ion Platon nu a răspuns la apeluri.

(UPDATE) Hotărârea prin care Ion Platon este restabilit în funcția de director-adjunct al Agenției „Moldsilva” a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. „Se anulează ca ilegale Ordinul emis de Ministerul Mediului nr.127-p din 02.03.2022 cu privire la destituirea dlui Ion Platon din funcția publică de conducere și fișa de evaluare a activității funcționarului public de conducere – Ion Platon, funcția deținută Director adjunct al Agenției „Moldsilva”, perioada evaluată: 01.01.2021-31.12.2021. Se restabilește Ion Platon în funcția deținută anterior de director adjunct al Agenției „Moldsilva” și se încasează din contul Ministerului Mediului în beneficiul lui Ion Platon salariul mediu lunar pentru toată perioada absenței forțate de la muncă, cu reținerea sumelor obligatorii ce urmează a fi vărsate în bugetul public și bugetul asigurărilor sociale. Se încasează din contul Ministerului Mediului în beneficiul lui Ion Platon suma de 3500 (trei mii cinci sute) lei cu titlu de cheltuieli de asistență juridică.
În rest, pretențiile reclamantului Ion Platon se resping ca neîntemeiate. 
Prezenta hotărâre judecătorească urmează a fi executată imediat în partea restabilirii lui Ion Platon în funcția deținută anterior și achitării unui salariu mediu lunar”, se menționează în decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani.

Destituit pentru incompetență profesională

După ce a activat circa 20 de ani la „Moldsilva”, Ion Platon a fost destituit din funcția de director-adjunct al Agenției „Moldsilva” în aprilie 2022, pentru incompetență profesională. Potrivit lui Vlad Madan, angajat al Serviciului de presă al Ministerului Mediului, Ion Platon a primit calificativul „necorespunzător” în cadrul evaluării anuale din ianuarie.

În cazul în care obții calificativul necorespunzător, nu poți continua activitatea în calitate de funcționar public”, a precizat atunci pentru ecopresa.md Vlad Madan, făcând referire la Legea 158 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public. Potrivit art.64, litera „d” al sus-numitei legi, un funcționar public poate fi destituit din funcția publică pentru „incompetenţă profesională stabilită în urma obţinerii calificativului „nesatisfăcător” la evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale funcţionarului public, în condiţiile prezentei legi”.

Ion Platon a activat la Agenția „Moldsilva” din anul 2002, cu o singură pauză de aproximativ patru luni, când a lucrat pentru Consiliul Concurenței.

Potrivit declarației de avere și interese, depuse de Ion Platon la 29 martie 2022, anul trecut acesta a avut un salariu de 106692.37 lei de la Agenția „Moldsilva”. Soția acestuia, angajată la compania „Profilabdiagnostic” SRL, a avut un venit de 1500 de lei. De asemenea, Ion Platon a obținut o indemnizație de peste o mie de lei de la ÎS „Întreprinderea pentru silvicultură „Silva-Sud” Cahul. Familia Platon indică și că a primit un transfer din străinătate de 200 de euro.

La vânătoarea în Rezervația „Pădurea Domnească” și conflict de interese 

Numele lui Ion Platon se regăsește și în investigații jurnalistice. Mai exact, o anchetă a „Ziarului de Gardă” arată că Platon a participat la partide de vânătoare în Rezervația „Pădurea Domnească” din raionul Glodeni, în timp ce deținea funcția de director-adjunct al Agenției „Moldsilva”.

Totodată, potrivit portalului moldovacurată.md, soţia lui Ion Platon a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi neagă acest lucru. Potrivit procesului-verbal publicat de sursa citată, din Comisie au făcut parte angajaţi de la „Moldsilva”, printre care şi Ion Platon, soţul arendaşei. „Nu ştiu de unde aveţi un astfel de act, probabil e unul fals, eu niciodată nu am fost membru al comisiei de arendă”, a declarat în 2011 Ion Platon pentru moldovacurată.md.

Ion Platon este vizat și într-o anchetă a ziarului „Timpul” din 2013, potrivit căreia acesta ar fi stat în spatele unor licitații de achiziție a unor insecticide false, cu un preț exorbitant. Potrivit timpul.md, Ion Platon a negat acuzațiile.

Ion Platon a candidat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, fiind pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova.

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari