fbpx

DOC/ Incompetenţă profesională. Ion Platon, destituit din funcția de director adjunct al Moldsilva după circa 20 de ani de activitate

 DOC/ Incompetenţă profesională. Ion Platon, destituit din funcția de director adjunct al Moldsilva după circa 20 de ani de activitate

Sursa: FB/ Moldsilva

Susține Ecopresa, distribuie!

După ce a activat circa 20 de ani la Moldsilva, Ion Platon a fost destituit din funcția de director adjunct al Moldsilva pentru incompetență profesională. Potrivit lui Vlad Madan, angajat al serviciului de presă al Ministerului Mediului, Platon a primit calificativul „necorespunzător” în cadrul evaluării anuale din ianuarie.

„În cazul în care obții calificativul necorespunzător nu poți continua activitatea în calitate de funcționar public”, a precizat Madan făcând referire la Legea 158 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public. Potrivit art.64, litera d al sus-numitei lege, un funcționar public poate fi destituit din funcția publică pentru „incompetenţă profesională stabilită în urma obţinerii calificativului „nesatisfăcător” la evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale funcţionarului public, în condiţiile prezentei legi;”.

Ion Platon activat la Agenția „Moldsilva” din 2002, cu o singură pauză, aproximativ patru luni, cât a lucrat pentru Consiliul Concurenței.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese depusă de Platon la 29 martie curent, în 2022 acesta a avut un salariu de 106692.37 de la Agenția Moldsilva. Soția acestuia angajată la compania – „Profilabdiagnostic” SRL. – a avut un venit de 1500 de lei.

De asemenea, Ion Platon a obținut o indemnizație de peste o mie de lei de la ÎS „Întreprinderea pentru silvicultură ”Silva-Sud” Cahul. Familia Platon indică și că a primit un transfer din străinătate de 200 de euro.

Familia Platon deține un teren forestier, în contract de locațiune din 2011, un teren agricol cumpărat cu 16 mii lei în 2016, două terenuri din alte categorii – unul procurat în 2011 cu 50 mii lei și altul moștenit de la părinți în 2019, valoarea indică a ultimului este de 450 mii lei.

De asemenea, familia Platon deține două garaje, unul din 2008, altul din 2010 și un apartament procurat în 2010 cu 74 mii de euro, cu o suprafață totală de 113 metri pătrați.

Platon conduce un Autoturism/ Volvo xc 60 fabricat în 2013 și cumpărat în 2019, iar potrivit declarației de avere valoarea acestuia este de 240 mii de lei.

Ex-directorul adjunct al Agenției „Moldsilva” are două împrumuturi, unul contractat în 2020 de la Victoriabank – 50 mii de lei, scadent în 2025, și un împrumut de la Crigan Elena de 22 mii de euro, scadent în 2029.

La vânătoarea în Rezervația „Pădurea Domnească” și conflict de interese

Numele lui Platon se regăsește și în investigații jurnalistice. Mai exact, o anchetă a Ziarului de Gardă arată că Platon a participat la partide de vânătoare în Rezervația „Pădurea Domnească” în timp ce deținea funcția de director adjunct al Agenției Moldsilva.

Totodată, potrivit portalului moldovacurată.md, soţia lui Platon a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi neagă acest lucru. Potrivit procesului-verbal publicat de sursa citată, din Comisie au făcut parte angajaţi de la „Moldsilva”, printre care şi Ion Platon, soţul arendaşei. „Nu ştiu de unde aveţi un astfel de act, probabil e unul fals, eu niciodată nu am fost membru al comisiei de arendă”, a declarat în 2011 Platon pentru moldovacurată.md.

Platon este vizat și într-o anchetă a ziarului Timpul din 2013, potrivit căreia ar fi stat în spatele unor licitații de achiziție a unor insecticidele false, cu un preț exorbitant. Potrivit timpul.md, Platon a negat acuzațiile.

Ion Platon a candidat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, fiind pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!