fbpx

La nordul țării a nins ca iarna. Va afecta zăpada culturile agricole și pomii fructieri?

Susține Ecopresa, distribuie!

Pe parcursul zilei de ieri și noaptea trecută, în nordul și centrul țării, a nins ca în plină iarnă. Zăpada s-a așternut în strat de câțiva centimetri, iar în 15 raioane, mașinile de deszăpezire au curățat drumurile.

Contactată de ecopresa.md, șefa Laboratorului de Climatologie și Riscuri de Mediu, Rodica Cojocari, ne-a spus că dacă stratul de zăpadă și temperaturile joase nu vor dura mult timp, atunci ele nu vor afecta culturile deja ieșite din pământ și florile pomilor fructiferi.

Foto: Facebook/Liuba Bulgaru

Rodica Cojocari susține că plantele ar putea fi afectate în funcție de intensitatea, durata și grosimea stratului de zăpadă. În plus, măsura în care vor fi afectate plantele depinde și de gradul lor de dezvoltare. „Cu cât planta este mai mare, cu atât riscul de a îngheța este mai mic. Totuși, dacă stratul de zăpadă și vremea rece va persista, atunci ar putea să degere mugurii, ar putea să nu aibă loc polenizarea corespunzător”, explică experta în climatologie.

Totodată, există și a doua parte a monedei. Stratul de zăpadă depus ar putea și să protejeze culturile de ger. „Dacă se va înregistra o răcire eventuală, atunci stratul acesta ar putea fi și protector. Va proteja plantele pe care le-a acoperit ca o plapumă și nu vor fi expuse gerului, unei vătămări posibil încă mai mari”, notează Rodica Cojocari.

Din fotografiile postate pe rețelele sociale se vede că stratul de zăpadă acoperă florile din grădini și pomii înfloriți.

Foto: Facebook/Liuba Bulgaru

Administrația de Stat a drumurilor a anunțat astăzi că, începând cu după amiaza zilei de ieri, au curățat drumurile în 15 raioane din țară. Reprezentanții instituției atenționează șoferii să conducă cu prudență.

Raioanele unde au căzut ninsori sunt Briceni, Ocnița, Edineț, Rîșcani, Dondușeni, Soroca, Drochia, Glodeni, Rîşcani, Bălți, Sîngerei, Florești, Fălești, Ungheni și Orhei.

Ieri, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat o avertizare meteorologică în legătură cu vremea instabilă din țară, care se va menține până pe 6 aprilie. Astăzi, meteorologii au anunțat pentru următoarea noapte și înghețuri în jumătatea de nord a țării.

Sursa: SHS

CITEȘTE ȘI: FOTO: Iarna s-a întors? Ninsoare, ploi și temperaturi mai mici decât norma pentru început de aprilie

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu