fbpx

Patru focare de îmbolnăvire cu pesta porcină într-o săptămână. La Leova, s-a întrunit Comisia pentru Situații Excepționale

 Patru focare de îmbolnăvire cu pesta porcină într-o săptămână. La Leova, s-a întrunit Comisia pentru Situații Excepționale
Susține Ecopresa, distribuie!

În ultima săptămână, pe teritoriul Republicii Moldova au fost confirmate patru cazuri de îmbolnăvire cu pesta porcină africană. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, analizele de laborator au depistat boala la porcii domestici din patru gospodării non-profesionale din raionul Leova. 

Trei dintre focare au fost descoperite în satul Tomai și unul în localitatea Covurlui.

În legătură cu apariția focarelor, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale r. Leova, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea bolii.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

De la începutul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate opt focare de pestă porcină, dintre care șapte focare la porcii domestici întreținuți în gospodăriile non-profesionale și un caz la mistreț (fiind nimiciți din cauza bolii 134 porci domestici și 1 mistreț).

Agenția le solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent autoritățile în cazul îmbolnăvirii sau pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. Totodată, să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare, care pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu