fbpx

Un ex-șef de la „Apă-Canal Chișinău”, condamnat la închisoare și obligat să achite un prejudiciu de 90 de mln de lei

 Un ex-șef de la „Apă-Canal Chișinău”, condamnat la închisoare și obligat să achite un prejudiciu de 90 de mln de lei
Susține Ecopresa, distribuie!

Ex-Directorul relații cu clienții de la SA ”Apă-Canal Chișinău” a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu executare în dosarul epurării apelor uzate. De asemenea, el a fost obligat să achite în contul statului și SA ”Apă-Canal Chișinău” un prejudiciu material de circa 90 milioane de lei, cauzat prin infracțiune.

Potrivit Procuraturii Generale, ex-șefului de la Apă Canal Chișinău i-a fost demonstrată vinovăția pentru două capete de acuzare, inclusiv: depășirea atribuțiilor de serviciu și poluarea apei.

„În anul 2013, acționând contrar legii, inculpatul a încheiat cu un agent economic, producător de alcool etilic, un contract privind recepţionarea şi preepurarea apelor uzate, cu concentrații majorate de poluanți, în condiții ce prejudiciază grav interesele SA „Apă-Canal Chişinău””, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Contractul a fost încheiat, chiar dacă inculpatul cunoștea că Stația de epurare din capitală se află într-o starea tehnică deplorabilă, având capacitatea de prelucrarea a apelor uzate de două ori mai mică decât cea proiectată şi, respectiv, nu poate să prelucreze cantitativ şi calitativ volumele de deşeuri de producţie (borhot) transportate de agentul economic.

Ca rezultat, în râul Bîc au fost deversate ape insuficient epurate care, potrivit evaluării Centrului de investigații ecologice a Inspectoratului Ecologic de Stat din octombrie 2016, au cauzat daune în proporții considerabile regnului animal, vegetal şi resurselor piscicole ale râului, afluent al fluviului Nistru, în valoare de 47,5 milioane de lei.

Ulterior, chiar dacă volumul deşeurilor lichide recepţionate şi concentraţia poluanţilor în apele uzate era în permanentă creştere, iar toxicitatea afecta grav nu doar procesul biologic de epurare, dar şi construcţiile şi utilajele Staţiei, ex-directorul relaţii cu clienţii al SA „Apă-Canal Chişinău” neîntemeiat şi intenţionat a schimbat prevederile contractului anterior, diminuând coeficientul de plată pentru 1m³ de deşeuri lichide (borhot) achitat de agentul respectiv, de la 1.5 la 1.0.

În acest context, potrivit estimărilor efectuate de specialişti, întreprinderea a suportat pentru epurarea deşeurilor lichide (borhot) recepţionate în perioada anilor 2013-2016 de la respectiva companie, cheltuieli suplimentare în sumă de aproximativ 13 milioane de lei, ce depăşeşte esenţial veniturile încasate de SA”Apă-Canal Chişinău” în valoare de 2,6 milioane lei, rezultate din această activitate.

Sentința este cu drept de atac în condițiile legii.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!