fbpx

Consiliul Municipal Chișinău a dublat tariful pentru apă și canalizare. ANRE: „Decizia este ilegală”

 Consiliul Municipal Chișinău a dublat tariful pentru apă și canalizare. ANRE: „Decizia este ilegală”

Imagine simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat noi tarife provizorii la apă și canalizare. Astfel, un metru cub de apă costă peste 16 lei, iar pentru serviciul de canalizare tariful este de 6,62 lei. În total, consumatorii casnici vor plăti pentru un m3 aproape 23 de lei. Tarifele vor fi valabile până la emiterea unui aviz de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit unui comunicat de presă al S.A. „Apă-Canal Chișinău”, consumatorii non-casnici vor trebui să scoată din buzunare 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare, în total 26,58 lei pentru un metru cub, fără TVA.

„Apă-Canal Chișinău” explică faptul că din Legea privind serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare rezultă competența materială a Consiliului local de a aproba tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, dacă această competență n-a fost delegată pe deplin Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Pentru ajustarea tarifului la serviciul de apă și canalizare au votat 26 de consilieri din CMC. În unanimitate a votat fracțiunea Partidului Socialiștilor, împotrivă au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

Primarul mun. Chișinău, Ion Ceban, a declarat că își asumă această ajustare, reieșind din faptul că cheltuielile operaționale, inclusiv la energia electrică, sunt o povară pentru S.A. „Apă-Canal Chișinău”. „Tariful la energie electrică a crescut semnificativ, iar tariful la apă în Chișinău rămâne în continuare cel mai mic. Grădinițele, școlile, alte instituții sociale, dar și locuitorii nu pot rămâne fără apă”, a declarat edilul capitalei.

Ulterior, ANRE a anunțat că decizia CMC de majorare a tarifelor pentru apă și canalizare contravine legislației. „Ilegalitatea Deciziei Consiliului municipiului Chișinău din 25 noiembrie 2022 privind majorarea tarifelor la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare derivă din încălcarea de către autoritatea publică locală a prevederilor art. 35 alin. (5) al Legii 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare. Potrivit normei legale, aprobarea tarifelor are loc în conformitate cu Metodologia de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate și doar după avizarea acestora de către ANRE”, se spune într-un mesaj al instituției.

ANRE anunță că va sesiza Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat cu referire la legalitatea deciziei CMC. Oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat exercită controlul obligatoriu, sub aspectul legalității, a deciziilor consiliilor locale de nivelul întâi şi ale celor de nivelul al doilea.

Totodată, ANRE va solicita organelor de drept examinarea acțiunilor persoanelor responsabile de calcularea și aprobarea nejustificată a tarifelor respective, prin prisma Codului penal ce vizează excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

Ultima ajustare a tarifului la apă și canalizare a avut loc în anul 2017 și constituia 10,69 lei pentru un metru cub de apă pentru consumatorii casnici – 8,65 lei costa apa și 2,04 plăteau chișinăuienii pentru canalizare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu