fbpx

[VIDEO] În schimbul a patru baterii uzate, una nouă. Un activist reușește să mobilizeze o întreagă comunitate

 [VIDEO] În schimbul a patru baterii uzate, una nouă. Un activist reușește să mobilizeze o întreagă comunitate

Peste 10 kg de baterii uzate a reușit să colecteze Vasile Cozmac de la locuitorii satului Ciolacu Nou, raionul Fălești

Susține Ecopresa, distribuie!

Despre Vasili Cozmac știm că gătise cea mai gustoasă mâncare în cadrul festivalurilor Art Labyrinth, că a plecat din Chișinău înapoi în Ciolacu Nou, prin 2010, ca să aibă grijă de părinți. De atunci, sistematic, tot aflăm vești despre el care ne uimesc și ne inspiră. 

Ba i-a reușit să mobilizeze comunitatea să planteze, ba să adune gunoaiele din diverse locații din zonă, ba să organizeze activități pentru copii și chiar să convingă oamenii din comună să strângă mizeria rămasă după festivaluri (adică după alții), de la Movila Măgurii etc.

Pe o suprafață de 1 ha, Vasile Cozmac împreună cu câțiva localnici au plantat 1500 de puieți. Foto: Vasile Cozmac
Pe o suprafață de 1 ha, Vasili Cozmac împreună cu câțiva localnici au plantat 1500 de puieți. Foto: Vasili Cozmac

Întâmplător, în timpul unei vizite recente la Ciolacu Nou, am aflat că tocmai colectase câteva zeci de kilograme de baterii uzate în comună. A reușit să obțină sponsorizare și a oferit o baterie nouă, în schimbul a patru baterii uzate.

„Am făcut un anunț că la bibliotecă este un punct de colectare a bateriilor pentru toată comuna. Am avut și un sponsor, am cumpărat baterii și, în schimbul a patru baterii uzate, ofeream una nouă. Când omul primește ceva în schimb, e mai motivat să le aducă aici. În loc să stea aruncate undeva acasă și să ajungă apoi la gunoi și… în pământ”, ne-a spus Vasili Cozmac. 

Om de aur este Vasili, oameni ca Vasile inspiră, motivează și ne dovedesc că foarte multe lucruri depind numai de noi, că pornesc anume de la noi. 

Apropo, tot el administrează pagina Территориальная Библиотека Чолаку Ноу E o bucurie să urmărești istoriile pe care le publică.

Echipa Ecopresa întotdeauna este gata să sprijine asemenea inițiative. Am preluat bateriile de la Ciolacu Nou și le-am adus la MOLDREC, care se ocupă de colectarea unor astfel de deșeuri. Acestea urmează să fie reciclate.

Baterii uzate ce vor fi reciclate de AO „MOLDREC”
Baterii uzate care vor fi reciclate de AO „MOLDREC”

Reiterăm că vorbim despre o inițiativă apreciabilă. Desigur, ne-am dori foarte mult să fie preluată și de alte localități, să trăim într-un mediu mai curat, mai sănătos și să ne fie tuturor bine. Vom reveni cu alte informații curioase din activitatea lui Vasili. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc