fbpx

Cod PORTOCALIU de schimbare bruscă a vremii în toată ţara. La ce să ne aşteptăm

 Cod PORTOCALIU de schimbare bruscă a vremii în toată ţara. La ce să ne aşteptăm
Susține Ecopresa, distribuie!

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de Cod Portocaliu de schimbare bruscă a vremii. Codul va fi valabil în zilele de 5 și 6 februarie pe tot întregul țării.

Potrivit meteorologilor, în legătură cu deplasarea ciclonului atlantic, pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate: vor cădea precipitații puternice sub formă de ploaie, cu trecere în ninsori (7-17 l/m2), izolat foarte puternice (20-25 l/m2), pe firele electrice și crengi depuneri complexe.

Se vor semnala intensificări de vânt în rafale de până la 18-23 m/s, izolat de până la 25 m/s. Va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene, ghețuș. Se va răci accentuat: pe 6-7.02 temperatura medie zilnică va scădea cu 5-7°C.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență IGSU îndeamnă administrațiile publice locale să monitorizeze sectoarele de drumuri naționale care sunt în subordinea acestora.

Cetățenilor li se recomandă:
– Să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare;
– Bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate;
– Conducătorii auto sunt atenționați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri.

IGSU va monitoriza strict situația, iar salvatorii vor interveni pentru a efectua acțiuni de deblocare și tractare în caz dacă cetățenii se vor afla în situații de risc. În situații de urgență oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic de Urgență 112.

Screenshot_16


Susține Ecopresa, distribuie!