fbpx

Stația de monitorizare a aerului de la Mateuți va fi renovată

Susține Ecopresa, distribuie!

Stația de monitorizare a calității aerului din localitatea Mateuți, raionul Rezina, va fi renovată. Despre aceasta a anunțat deputata Partidului Acțiune și Solidaritate Ina Coșeru. Potrivit ei, acest lucru se va face până în vara anului curent.

Sunt identificate și surse financiare și asta este o prioritate pentru noi. Noi ne mișcăm foarte repede în acest sens și, bineînțeles, vom asigura populația cu date. Noi cunoaștem că sunt surse de poluare situate și pe malul drept al Nistrului, uzina de ciment, și în stânga Nistrului – uzina metalurgică de la Râbnița, și vom putea să controlăm prin acea stație care este situația”, a declarat Ina Coșeru la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Stația a fost pusă în funcțiune în anul 2007, în scopul realizării eficiente a monitoringului privind calitatea aerului atmosferic în timp real. Atunci, postul monitoriza în regim  automat 17 parametri (cu excepţia suspensiilor solide totale, care se prelevează manual), dintre care 12 poluanţi atmosferici (oxizii de azot (NO, NO2, NOx), dioxidul de sulf, hidrogenul sulfurat, amoniacul, monoxidul de carbon, suma hidrocarburilor aromatice, ozonul troposferic, suspensiile solide totale şi cele cu fracţia de 10m km.

Stația de monitorizare a calității aerului de la Mateuți nu mai funcționează din 2018.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu