fbpx

Moldova a semnat cu BERD Acordul pentru finanțarea infrastructurii critice de gestionare a deșeurilor solide

 Moldova a semnat cu BERD Acordul pentru finanțarea infrastructurii critice de gestionare a deșeurilor solide

Gestionarea deșeurilor încă la etapa rudimentară. Foto: Anastasia Gurschi, Asociația Jurnaliștilor de Mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Un împrumut de 25 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor. Guvernul Republicii Moldova a semnat cu Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare Acordul pentru finanțarea infrastructurii critice de gestionare a deșeurilor solide. 

Împrumutul BERD face parte dintr-un pachet de finanțare mai amplu, Banca Europeană de Investiții (BEI) oferind un împrumut suveran suplimentar în valoare de 25 de milioane de euro, precum și mijloace financiare nerambursabile pentru investiții din partea donatorilor internaționali.

Prima Zonă de Management a Deșeurilor, care va beneficia de susținerea BERD în cadrul proiectului, include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Această zonă necesită o investiție estimativă de circa 19,48 milioane de euro. Prima tranșă va fi de 6,94 milioane de euro din împrumutul BERD. Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană (UE) este cel mai mare donator, va oferi și un grant de investiții de până la 5,6 milioane euro pentru reabilitarea sa. Proiectul mai beneficiază de susținere prin cooperare tehnică, finanțată de Suedia.

Proiectul permite extinderea, regionalizarea și crearea unui sistem regional consolidat de gestionare a deșeurilor solide în zonele participante. Se preconizează ca proiectul să servească drept model pentru un sistem durabil de gestionare a deșeurilor solide în toată țara.

Investiția BERD va permite Guvernului Republicii Moldova să asigure o colectare îmbunătățită și mai eficientă a deșeurilor municipale, acoperind nu doar centrele urbane, ci și zonele rurale.

Proiectul este prima acțiune la scară largă în sectorul de gestionare a deșeurilor solide din Moldova care implică mai multe regiuni și este un pas important către o soluție durabilă pentru serviciile de gestionare a deșeurilor solide. Investiția BERD va sprijini îmbunătățirile din sistemul de gestionare a deșeurilor solide din trei zone de management a deșeurilor din cadrul Strategiei de Management a Deșeurilor Solide din Moldova. Acesta va finanța achiziționarea de active pentru colectarea și transferul deșeurilor, cum ar fi containere pentru deșeuri și vehicule de colectare, precum și construcția infrastructurilor de eliminare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor”, anunță Ministerul Mediului.

Construcția unui depozit regional de deșeuri sanitare în conformitate cu standardele UE, închiderea depozitelor de deșeuri neconforme și a multor depozite de deșeuri neautorizate mai mici vor reduce aruncarea ilegală a deșeurilor, în timp ce investițiile în reciclabile separate la sursă, deșeuri verzi și instalații mixte de tratare a deșeurilor vor crește ratele de reciclare și vor asigura eliminarea în condiții de siguranță pentru mediu. De asemenea, va reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon și metan asociate cu eliminarea deșeurilor, contribuind astfel la eforturile Republicii Moldova de decarbonizare, în conformitate cu angajamentele asumate în temeiul Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu