fbpx

Moldova va primi 25 de milioane de euro pentru gestionarea deșeurilor. Acordul cu BERD a fost ratificat

 Moldova va primi 25 de milioane de euro pentru gestionarea deșeurilor. Acordul cu BERD a fost ratificat

Dealul acoperit cu deșeuri. Strășeni. Octombrie 2020. Foto: Carolina Buimestru

Susține Ecopresa, distribuie!

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) îi va împrumuta țării noastre 25 de milioane de euro pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Proiectul de lege privind ratificarea acordului a fost adoptat de către Parlament. Conform documentului, urmează să fie creată infrastructura regională de gestionare a deșeurilor.

Acordul prevede că proiectul urmează să fie finanțat cu participarea în cote egale a BERD și a Băncii Europene pentru Investiții. Ratificarea contractului de finanțare permite inițierea procesului de accesare a finanțării pentru dezvoltarea infrastructurii de management al deșeurilor conform standardelor UE.

Proiectul urmează să fie implementat prin intermediul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului. „Suportul financiar va contribui la crearea unei infrastructuri moderne de management integrat al deșeurilor, axat pe economia circulară, în scopul reîntoarcerii în circuitul economic a deșeurilor”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Documentul votat prevede creșterea numărului de terenuri recultivate și întoarse în circuitul economic, precum și impulsionarea dezvoltării economice a regiunilor de management al deșeurilor.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027, iar termenul de valabilitate a Acordului este de 15 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Potrivit acordului, proiectul urmează să fie finanțat cu participarea în cote egale a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în baza promovării prezentului Acord de împrumut, și cu participarea Băncii Europene pentru Investiții.

Ungheni, Nisporeni și Călărași (RMD nr.5) este prima regiune de management a deșeurilor care va beneficia de susținerea BERD în cadrul proiectului, necesitând o investiție estimativă de circa 19,48 milioane euro. Acesta urmează să fie implementat prin intermediul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu