fbpx

Republica Moldova va împrumuta 55 de milioane de dolari pentru a investi în agricultură

Susține Ecopresa, distribuie!

55 de milioane de dolari este suma care va fi investită în dezvoltarea sectorului agricol, până în anul 2029. Pentru aceasta, Republica Moldova va lua un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în vederea realizării proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI)”.  Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut.

Din această sumă, 21 de milioane de dolari vor fi acordate agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.

Totodată, circa 6.5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Tot din suma respectivă va fi sprijinită înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. Alte circa 2.5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.

Guvernul susține că resursele financiare vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor agricole, sporirea rezilienței și productivității întreprinderilor agricole. De asemenea, va fi redusă vulnerabilitatea la secetă prin extinderea disponibilității serviciilor de irigare pentru fermieri și asigurarea mecanismelor eficiente de răspuns la crizele emergente.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu