fbpx

O hrănitoare-robot pentru păsări a impresionat juriul de la FIRST LEGO League Moldova 2017

 O hrănitoare-robot pentru păsări a impresionat juriul de la FIRST LEGO League Moldova 2017

Echipa „RoboRangers” de la cercul de robotică a CRCT „Artico”

Susține Ecopresa, distribuie!

Echipa „RoboRangers”  de la cercul de robotică a CRCT „Artico”  a creat o hrănitoare-robot pentru păsări și a câștigat concursul FIRST LEGO League Moldova 2017. Hrănitoarea-robot este de tip inteligent. Acesta oferă nu doar hrană, dar și adună informații despre păsări.

Alexandru Craevschi, unul din membrii echipei, ne-a povestit cum a luat naștere ideea câștigătoare. „Totul a început în luna ianuarie 2017, când am participat la un workshop Do It Yourself organizat de American Resource Center și Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Aici am aflat despre problemele cu care se confruntă pe timpul ierniii unele specii de păsări din orașe. Drept rezultat, am creat o hrănitoare, pe care am instalat-o”.

Ulterior, copiilor le-a venit ideea să creeze o hrănitoare inteligentă, care nu doar ar oferi mâncare pentru păsări, dar ar și colecta niște date despre ele. Ei au avut întâlniri suplimentare cu membrii Societății pentru Protecția Păsărilor, care i-au ghidat în identificarea celor mai relevante date pe care le-ar putea colecta hrănitoarea inteligentă.

„Am dotat această hrănitoare cu Raspberry Pi – un mini calculator, la care am conectat un senzor de mișcare, o cameră web și un SD Card. Sistemul este alimentat de un Powerbank, care asigură funcționarea pentru câteva zile. Am programat totul în așa fel ca pozele să fie făcute doar când senzorul detectează mișcare, stocându-le pe SD card”, ne-au explicat Andrei Copaci și Cristian Comendant, membri ai echipei.

Copii au instalat hrănitoarea inteligentă pe acoperișul CRCT ”Artico”, iar datele colectate vor fi transmise Societății Pentru Protecția Păsărilor.

Vitalie Ajder de la Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a apreciat acest  proiect mai mult decât binevenit. „Educația ecologică trebuie să facă parte din programa școlară și din activitățile noastre de zi cu zi. Ne bucurăm că acești copii au înțeles problemele cu care se confruntă păsările pe perioada rece a anului și au hotărât să le dea o mână de ajutor, una inteligentă”, a specificat Vitalie Ajder.

Antrenorul echipei, Florin Cazac, este de părere că  asemenea competiții precum FIRST LEGO League ajută copiii să devină mai sensibili la problemele reale din comunitatea în care trăiesc și-i motivează să iasă din zona lor de confort și să facă ceva util societății.

FIRST LEGO League este un concurs captivant în domeniul tehnologiei și roboticii. Competiția se desfășoară în 88 de țări ale lumii, implicând peste 255 mii de tineri. Pe lângă probele tehnice, copii trebuie să cerceteze un subiect de importanță socială. Tematica acestui an a fost „Aliații Animalelor”.

Competiția FIRST LEGO League Moldova 2017 a fost organizată cu suportul USAID Moldova și al Guvernului Suediei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!