fbpx

Guvernul a aprobat semnarea Acordului de împrumut cu BERD pentru proiectul de gestionare a deșeurilor

 Guvernul a aprobat semnarea Acordului de împrumut cu BERD pentru proiectul de gestionare a deșeurilor

Dealul acoperit cu deșeuri. Strășeni. Octombrie 2020. Foto: Carolina Buimestru

Susține Ecopresa, distribuie!

Infrastructura de gestionare a deșeurilor solide va fi dezvoltată cu suportul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În acest sens, Guvernul a aprobat semnarea Acordului de împrumut cu BERD, în valoare de 25 de milioane de euro, pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. 

După ratificarea Acordului, prima infrastructură în gestionarea deșeurilor va fi dezvoltată în Regiunea de management a
deseurilor nr.5, care include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Lucrările pentru construirea unui poligon modern de gestionare a deșeurilor, conform standardelor europene, vor începe în anul 2023.

Proiectul are ca obiectiv construcția infrastructurii de management a deșeurilor solide și procurarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare, compostare, cum ar fi: tomberoane și containere pentru colectarea deșeurilor (din poartă în poartă și puncte de colectare), vehicule pentru colectarea și transportarea deșeurilor, construcția stațiilor de sortare, de compostare și a celor de transfer. Programul prevede și lichidarea a peste 1600 de gunoiști neautorizate.

De asemenea, vor urma lucrări de infrastructură în Regiunea nr. 8 – raioanele Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni; Regiunea nr. 1 – raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și în UTA Găgăuzia (Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga).

Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” a fost elaborat în contextul angajamentelor asumate de către Republica Moldova în domeniul dezvoltării durabile.

Proiectul va fi implementat în perioada 2023-2027, termenul de valabilitate a Acordului fiind de până la 15 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu