fbpx

/VIDEO/ Petiție în adresa Procuraturii: Se cere revizuirea cazului activistei Rusanda Curcă, bătută pentru acțiune de mediu

 /VIDEO/ Petiție în adresa Procuraturii: Se cere revizuirea cazului activistei Rusanda Curcă, bătută pentru acțiune de mediu

Rusanda Curca

Susține Ecopresa, distribuie!

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic a lansat o petiție în adresa Procuraturii Generale și a Inspectoratului de Poliție Cimișlia prin care cer revizuirea cazului Rusanda Curcă, care a fost amendată după ce a fost abătută pentru că a semnalat o încălcare de mediu.

Potrivit petiției, pe data de 12 aprilie 2021, activista de mediu din s. Hârtop, Cimișlia,  Rusanda Curcă, împreună cu sora ei Olga, au fost agresate de un grup de trei femei și doi bărbați din localitate (inclusiv, o minoră), pe motiv că au sesizat o ardere ilegală a vegetației. Ulterior, cele două activiste au fost amendate, la fel și vecina care a amenințat cu furca, însă nu este nicio informație despre amenzile și măsurile aplicate de către vecinii care au recurs la violență. 

Sunat de redacția „Ecopresa”, șeful de sector care a instrumentat cazul, Alexandru Lupu, a refuzat să ofere orice fel de informație, pe motiv că dosarul ar fi în proces de examinare, deși la acel moment deja erau aplicate amenzile. Deși a fost stabilită o întâlnire directă cu Alexandru Lupu, cu suportul ofițerului de presă al Inspectoratului, acesta nu s-a prezentat și s-a eschivat de la întâlnirea cu jurnaliștii.

Autorii petiției susțin că, este îngrijorător faptul că poliția a recomandat activistei să se ferească pe viitor de astfel de situații – să se abțină să „provoace” prin filmări (filmarea reprezentând probe). În context, asociația consideră că un astfel de mesaj vine să spună unui activist că trebuie să se teamă de potențiale agresiuni, pe când forțele de ordine ar trebui să funcționeze astfel, încât potențialii agresori să se teamă de consecințele faptelor lor. 

Astfel, Asociația Jurnaliștilor de Mediu își exprimă îngrijorarea cu privire la urmările altercației care a avut loc, de modul instrumentări cazului, de siguranța surorilor Curcă și cere să fie revizuit cazul, iar persoanele vinovate să fie trase la răspundere conform legislației în vigoare. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!