Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Republica Moldova are circa două milioane de hectare de terenuri agricole. Suprafața totală a fondului funciar
Potrivit datelor statistice, suprafața totală a fondului funciar al Republicii Moldova constituie peste 3 mln ha, inclusiv circa 2 mln ha – terenuri agricole, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Potrivit instituției, învelișul de sol constituie unul din cele mai importante resurse naturale, principala bogăție națională a țării noastre. Astfel, solurile reprezintă suport şi mediu de viaţă pentru om, plante şi animale, având un impact direct asupra bunăstării noastre. În acest sens, MAIA îndeamnă cetățenii să gestioneze rațional și eficient resursele funciare, precum și să respecte principiile de agricultură durabilă.
În comunicatul emis cu ocazia Zilei Pământului, care este sărbătorită anual pe 22 aprilie, MAIA încurajează cetățenii să se implice în activități de voluntariat privind salubrizarea, plantarea, amenajarea teritoriului, să se informeze despre efectele acțiunilor proprii asupra mediului, să reducă risipa, să recicleze, să ajute la identificarea soluțiilor pentru accelerarea tranziției la un model sustenabil de dezvoltare și să transmită mesaje referitor la importanța protecției mediului.
Ziua Pământului este sărbătorită, anual, pe 22 aprilie pentru a promova conștientizarea globală cu privire la protecția și conservarea mediului. „Investește în planeta noastră” este sloganul din acest an.
Scopul evenimentului este de a atrage atenția populației asupra importanței protejării mediului înconjurător și de a îndemna oamenii să acționeze în vederea reducerii poluării aerului, apelor și a solului, gestionării responsabile a resurselor naturale, prevenirii efectelor periculoase ale încălzirii globale, sporirii suprafețelor împădurite etc.
Ziua Pământului a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a suscita interesul clasei politice faţă de mediu. Astfel, Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetăţeni americani. Mai târziu, în anul 1990, 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-un eveniment de amploare. Ziua Planetei Pământ a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), în anul 2009.